Izrael planira da otvori vrata vakcinisanim turistima od 1. novembra 1Jerusalim Foto: Ivana Pejčić

Lideri Izraela preporučili su danas da ta zemlja dopusti dolazak vakcinisanih turista, počev od 1. novembra, pošto su njene granice bile zatvorene godinu i po dana za većinu stranih turista zbog pandemije korona virusa.

Ta preporuka koja još zahteva formalno odobrenje vlade data je u vreme kada Izrael izlazi iz četvrtog talasa zaraze korona virusom.

Ta država je u julu započela masovnu kampanju vakcinacije trećom, buster dozom vakcine Fajzer/Biontek za gotovo sve starije od 16 godina.

Kampanja je, kako se čini, dovela širenje zaraze pod kontrolu, navodi Asošiejted pres.

Kabinet premijera Izraela Naftalija Beneta saopštio je da stranci koji su u potpunosti vakcinisani pre manje od šest meseci, ili oni koji su kasnije primili buster dozu, mogu da udju u zemlju, kao i oni koji su se oporavili od kovida-19 pre manje od pola godine.

Prihvataju se vakcine koje su medjunarodno priznate uključujuči Fajzer, Modernu, Džonson i Džonson Astrazeneku, Sinovak i Sinofarm, ali ne i rusku Sputnjik.

Neki izraelski mediji spekulišu da će Benet sutra na sastanku u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom reći da će se prihvatiti i ruska vakcina.

Kako je navedeno ljudi koji dolaze iz takozvanih crvenih zemalja sa velikim brojem zaraženih neće moći da udju u Izrael, dok se u medjuvremenu prati pojava novih varijanti, uključujući i podvarijantu soja delta koja je ove nedelje identifikovana u Izraelu.

Ova odluka bi mogla da podstakne turizam u Izraelu koji je jako pogodjen zbog pandemije.

Ona je doneta pre Božića kada desetine hiljada stranih turista posećuju sveta mesta u Jerusalimu i Vitlejemu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Preporuku je dala nekolicina ministara sa zdravstvenim, turističkim, ekonomskim i bezbednosnim ekspertima. Neki detalji još nisu objavljeni pa se nije znalo da li će stranci biti testirani i da li će morati da budu u karantinu po dolasku.

Dok je bio zatvoren, u Izrael su mogli da dolaze samo neki stranci uključujući ljude koji imaju bliske rođake u toj zemlji i one koji dolaze da rade ili studiraju.

Organizovane grupe turista počele su da dolaze u septembru.

One moraju da se podvrgnu testu pre ulaska u avion, po dolasku i pre odlaska iz Izraela.

Ta pravila će, kako je naknadno objavljeno, važiti i dalje, a karantin će trajati jedan dan, ili dok ne stigne negativan rezultat testa.