Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER (Arhiva)

Izraelska vojska je rekla da je aktiviran protivraketni sistem „Gvozdena kupola“ i veruje se da su rakete pale na otvoreno područje, jer štete i povreda nije bilo.

Jutros je saopšteno da su napadnute „terorističke mete“, uključujući štab Hamasa u Gaza Sitiju, podzemno postrojenje, nekoliko vojnih punktova i centar koji se koristi za program bespilotnih letelica Hamasa, preneli su izraelski mediji.

Eksplozije su bile tako jake da se dim mogao videti na udaljenosti od 25 kilometara, naveo je AP.

Palestinski mediji su javili da su napadnute i pomorske baze koje pripadju Hamasu. Ministarstvo zdravlja u Gazi je reklo da su jedan muškarac i jedna žena ranjeni u Rafi, kada se njihova kuća našla na udaru. Izveštaja o drugim povredama nije bilo.

U međuvremenu su se oglasile sirene za vazdušnu odbranu na jugu Izraela kraj granice s Gazom, ali je vojska rekla da je raketa koja je to izazvala pala na palestinsku teritoriju. Ubrzo potom ponovo su se oglasile sirene kada su dve rakete ispaljene iz Gaze, jedna je presretnuta, a izveštaja o povredama i šteti nije bilo.

Sinoć su se sirene aktivirale širom Tel Aviva, 80 kilometara udaljenog od Gaze. Iako u napadu nije bilo štete ni povreda smatra se da je to velika eskalacija i očekivao se oštar izraelski odgovor.

Izraelci su rekli da su čuli eksplozije. Izraelski vojni portparol Ronen Manelis izjavio je da nije bilo prethodnog upozorenja i da je raketiranje bilo iznenađenje. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je takođe ministar odbrane sazvao je hitne bezbednosne konsultacije u sedištu vojske u Tel Avivu.

Egipatska bezbednosna delegacija napustila je Gazu na zahtev Izraela nakon raketiranja. Mediji u Gazi su izvestili da je Hamas koji vlada tom teritorijom počeo evakuaciju vojnih punktova.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i tri puta su ratovali otkako je ta islamska ekstremistička organizacija preuzela vlast u Gazi 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Manji sukobi su izbijali sporadično od poslednjeg rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Najnovija eskalacija nasilja izbila je u osetljivo vreme, pred izraelske parlamentarne izbore 9. aprila i kada se Hamas suočava s javnim kritikama zbog teških uslova života u pojasu Gaze koji je pod izraelskom i egipatskom blokadom više od jedne decenije.

Hamas je porekao odgovornost za napad na Tel Aviv, rekavši da su rakete ispaljene dok je vojno krilo organizacije bilo na sastanku s egipatskim posrednicima da se ojača prekid vatre s Izraelom.

Poricanje je neuobičajeni korak koji signališe da Hamas pokušava da spreči dalju eskalaciju. Međutim, izraelska vojska je potvrdila da je upravo ta organizacija odgovorna za rakete ispaljene prema Tel Avivu.

Manja ekstremistička organizacija u Gazi, Islamski džihad, koji ima podršku Irana i značajan arsenal raketa, takođe je porekla da je gađala taj grad.

U Gazi postoje i manje ekstremističke grupe inspirisane terorističkom organizacijom Islamskom državom, ali je nejasno da li one imaju rakete koje mogu da stignu do Tel Aviva, trgovačkog i kulturnog centra Izraela.

Povezani tekstovi