Izraelski vojnici srušili kuće Palestinaca optuženih za ubistvo tri Izraelca 1Gaza, arhiva Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

JERUSALIM, 8. avgusta 2022. (Beta) –  Izraelski vojnici srušili su jutros kuće dva Palestinca optužena ; za smrtonosni napad sekirom u gradu Eladu u centralnom Izraelu u kojem su ubijena tri Izraelca.

Asad Husaf Asad al-Rifai (19) i Subhi Emad Sbeihat (20) su u tom napadu takodje ranili nekoliko ljudi.

Oni su uhapšeni u šumi oko jednog kilometra udaljenoj od mesta ubistva posle potere koja je trajala 60 sati, navode izraelski mediji.

Izraelska vojska je kasno sinoć ušla u grad Rumanah na Zapadnoj obali da sruši domove napadača, a danas su objavljeni snimci na kojima se vidi da su kuće srušene vojnim buldožerima.

Tokom rušenja izbili su neredi i stotine Palestinaca je bacalo kamanice i petarde,te palilo automobilske gume, a vojnici su odgovorili „sredstvima za kontrolu nereda“, navedeno je u vojnom saopštenju.

Niko od vojnika nije ranjen,a u odvojenim racijama širom okupirane Zapadne obale uhapšena su četiri tražena Palestinca.

Protiv dvojice napadača Al Rifaija i Sbeihata u junu je podignuta optužnica za trostrukko ubistvo, pet pokušaja ubistva i nelegalni ulazak u Izrael, izmedju ostalog.

Uobičajeno je da Izrael ruši kuće Palestinaca optuženih za smrtonosne terorističke napade, ali se efikasnsst takve mere dovodi u pitanje čak i medju bezbednosnim zvaničnicma dok je aktivsti za ljudska prava kritikuju i smatraju nepravednim kolektivnim kažnjavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.