Foto: EPA/DAN BALILTY / POOL

Izraelski list Hajom (Danas) objavio je u oktobru da bi Rivlin mogao poveriti nekom drugom formiranje nove vlade, čak i ako Netanjahuov konzervativni Likud osvoji najviše glasova.

Izvori bliski Netanjahuu su rekli da je to smislio bivši viši član Likuda, a isti list ga je kasnije identifikovao kao Gideona Sara, bivšeg ministra. Rivlin i Sar su to oštro porekli.

„Podsećam vas da je moj otac upozorio na Rubija Rivlina i niko na desnici nije razumeo zašto ali na kraju se ispostavilo da je bio u pravu“, objavio je Netanjahuov sin na Fejsbuku, koristeći nadimak predsednika Izraela.

Optuživši „levičarske medije“ da podržavaju Sara, Jair Netanjahu je rekao da će Rivlin svog „dobrog prijatelja Sara“ zadužiti za formiranje nove vlade.

Izraelski mediji navode da nije jasno koje je to bilo Netanjahuovo upozorenje u odnosu na Rivlina, koji je bio poslanik Likuda pre nego što je postao predsednik.

Jair Netanjahu je u decembru na Fejsbuku kritikovao Sara i njegovu suprugu Geulu Even-Sar, bivšu TV voditeljku, označivši ih „levičarima“. Gideon Sar je u intervjuu za TV kanal 12 rekao da su te optužbe „žalosne“.

Sar je prvi put postao poslanik Likuda 2003. godine i bio je ministar obrazovanja i unutrašnjih poslova pre nego što se povukao 2014. godine. Povratak u politiku objavio je 2017.

Iako kaže da mu je krajnji cilj da bude premijer, Sar je javno obećao da će podržati Netanjahua, koji je u prvom intervjuu za upravo pokrenutu Likud TV rekao da Sar radi na njegovoj smeni.

Izvori bliski Netanjahuu su kasnije naveli da premijer nastoji da osigura da Sar ne dobije najviše glasova na današnjim partijskim izborima.

Sar smatra da Netanjahu pokuša da naruši njegove izglede na tim izborima. Posle novinskog izveštaja u oktobru Netanjahu je nastojao da promoviše predlog zakona kojim bi se sprečilo da predsednik da mandat nekome ko nije vodja partije da osnuje vladu.

To mu, medjutim, nije pošlo za rukom jer se parlament raspustio u decembru zbog prevremenih izbora.

Povezani tekstovi