Japan: Lek protiv gripa koji ubija virus za jedan dan 1Foto: Pixabay / Myriam

Japanska kompanija Šionogi tvrdi da lek farmaceutskog naziva baloxavir marboxil deluje snažnije i bolje od svih poznatih lekova protiv gripa i da je jedna doza dovoljna da efikasno uništi uzročnike u jednom danu, prenose agencije.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata.

Sezonski grip godišnje ubije 650.000 ljudi. Ppandemija fripa mogla bi odneti milione života.

Prema navodima Akute Market Reports, tržište lekovima za grip moglo bi sa 600 milipna u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara.

Ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lek protiv gripa Rošeov Tamiflu – trebalo je 72 sati da pobede virus, a onima koji su dobijali placebo 96 sati.

Tamiflu skraćuje prirodan tok bolesti za jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati.

Druga prednost baloxavir marboxila sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza dok se Tamiflu uzima u 10.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podednako vremena nezaovisno o tome da li su bolesnici uzimali Tamiflu ili novi lek.

Ali, Šionogi ističe da bi upravo brzina delovanja baloxavir marboxila mogla biti ključna za sprečavanje širenja zaraze.

Novi lek koji su razvili Roše i Šionogi & Co. temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima lekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i sprečavaju osetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku.

Baloxavir marboxil, koji deluje na viruse gripa A kao i na one gripe B, nedavno je dobio zeleno setlo za stavljanje u promet u Japanu.

Roše će nastojati da se to isto dogodi u SAD i u Evropi. Odluka u SAD se očekuje tokom 2019.