Foto: Beta/AP/ISAS/JAXA

Sonda je u aprilu sebi pripremila mesto za sletanje bacanjem udarne glave. Juče se spustila u taj krater i pokupila uzorke iz unutrašnjosti asteroida. „Hajabusa 2“ je prva sonda koja je uspešno sakupila uzorke tla sa asteroida i tako je pretekla misiju koju planira američka NASA.

Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) je navela da je potvrđeno da je sonda sletela i potom bezbedno ponovo uzletela. Sonda je spuštanje na asteroid počela u sredu, a u finalnom koraku je lebdela 30 metara iznad asteroida dok nije pronašla ranije napravljeni krater. Na površini je ostala samo par sekundi tokom kojih je obavila zadatak.

„Sve je prošlo savršeno, čak i bolje, kao da nam je ‘Hajabusa’ čitala misli“, rekao je jedan od učesnika u projektu. Naredni korak za „Hajabusu“ je da se vrati na početnu poziciju iznad asteroida i ispita mesto sletanja odozgo.

Asteroid nazvan Rjugu, po podvodnoj zmajevskoj palati iz japanskih narodnih priča, nalazi se na oko 300 miliona kilometara od zemlje. Sonda bi trebalo da krene nazad ka Zemlji krajem sledeće godine i donese uzorke.

 

Povezani tekstovi