Japanska vladajuća stranka bira novog lidera, predodređenog za premijera 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

U Japanu je danas počela kampanja za izbor novog šefa vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP), koji po pravilu postaje premijer zbog nadmoći te stranke u parlamentu.

U trci za lidera LDP koji će biti biran 29. septembra, učestvuje četvoro kandidata koji su se u velikoj meri fokusirali na pandemiju i njene ekonomske posledice, kao i na sve veću ulogu Kine u regionalnim pitanjima.

Vodeći kandidat Taro Kono, ministar zadužen za vakcinaciju, a prethodno ministar spoljnih poslova i odbrane, rekao je danas u uvodnom govoru da bi Japan i međunarodna zajednica trebalo odlučno da se pozabave kineskim pokušajima da promeni status kvo u regionu i da „stave do znanja Kini da mora da platiti ako prekrši međunarodna pravila“.

Rekao je i da se odnosi Japana i Kine ne tiču samo bezbednosti.

Kono je rekao da će pokušati i da reformiše stranku.

Aktuelni premijer Jošihide Suga rekao je da podržava Konoa za svog naslednika jer je postigao sjajne rezultate u borbi protiv pandemije kovida-19.

Suga je ranije izjavio da se neće kandidovati za lidera LDP, čime napusta i mesto premijera posle samo godinu dana.

On je naišao na kritike i na veliki pad podrške zbog spore primene mera protiv korona virusa i održavanja Olimpijade u Tokiju, uprkos brige o javnom zdravlju, a stranka se nada da će joj novi lider doneti pobedu na parlamentarnim izborima koji treba da se održe do kraja novembra.

U trci za lidera stranke je i bivši ministar spoljnih poslova Fumio Kišida, ali i dve žene što nije uobičajeno za Japan – bivša ministarka komunikacija Sanae Takaiči i Seiko Noda nekadašnja ministarka za rodnu ravnopravnost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.