Loukok, koji je zamenik generalnog sekretara UN za humanitarne poslove, zatražio je od koalicije predvođene Sudijskom Arabijom da ukine blokadu ove sukobima rastrzane zemlje. U ponedeljak je koalicija blokirala vazdušne, kopnene i pomorske puteve u Jemen pošto su hutski pobunjenici ispalili projektil na Rijad. Balistički projektil je presretnut blizu saudijske prestonice. Saudijska Arabija tvrdi da je blokada neophodna kako bi se sprečilo da Iran šalje oružje pobunjenicima. Iran poriče da naoružava pobunjenike.

„Obavestio sam Savet da će, ukoliko se ne ukine blokada, Jemen zahvatiti epidemija gladi. Biće to najveća glad kakvu svet već decenijama nije video i odneće milione žrtava“, rekao je Loukok novinarima, pošto je o ovom pitanju iza zatvorenih vrata govorio na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ranije ove sedmice, UN i Crveni krst upozorili su da „katastrofalna“ situacija preti milionima stanovnika Jemena koji se oslanjaju na isporuke pomoći koja im spasava živote. Crveni krst je saopštio da je isporuka tableta hlora, od ključnog značaja za borbu protiv epidemije kolere koja je zahvatila više od 900.000 ljudi, koju je ova organizacija poslala u Jemen blokirana. UN upozoravaju da je sedam miliona Jemenaca na ivici gladi.

Zemlja zavisi od uvoza gotovo svih stvari koje su neophodne da bi ljudi preživeli, ali sada ni hrana, ni gorivo, ni lekovi ne mogu da dospeju do njih. Prema podacima UN, više od 8.670 ljudi, od čega 60 odsto civila, je ubijeno, a 49.960 ranjeno u vazdušnim napadima i kopnenim borbama, od kako se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom umešala u građanski rat u martu 2015.