Foto: Wikipedia/ Julian Nitzsche

„Kada već pokušavate praviti paralelu u međunarodnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Kosova, želim Vam poručiti da je Kosovo zatražilo međunarodno priznanje jer Kosovari nisu imali nikakva demokratska prava u Skupštini Srbije (bivše krnje Jugoslavije)“, naveo je Jerlagić u saopštenju koje prenosi N1 BIH.

Prema njegovim rečima, za razliku od Kosovara, predstavnici srpskog naroda se nalaze u Parlamentarnoj Skupštini BiH, imaju pravo na demokratske izbore, svoj maternji jezik, imaju predstavnike svog naroda u PS BiH i uz to se nalaze u međunarodno priznatoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

„Dobro bi bilo da ovo znate kako više nikada ne biste pravili bilo kakve paralele između Bosne i Hercegovine i Kosova“, poručio je on.

Dodik se pozvao na Rezoluciju, koja je usvojena u Narodnoj skupštini 2008. godine, a odnosi se na odlučivanje o statusu Republike Srpske.

Dodik je rekao da će pokrenuti ovu mogućnost, ukoliko Kosovo bude primljeno u Ujedinjene narode.

Republika Srpska će tražiti stolicu u Ujedinjenim narodima, ako Kosovo bude primljeno u Svetsku organizaciju, poručio je Milorad Dodik, podseća N1.