Još jedan skandal potresa kraljevsku porodicu: Postoji li rasizam u Bakingemskoj palati? 1Foto: J. Diković/Danas

Britanska kraljevska hijerarhija se znatno promenila poslednjih nedelja nakon što je kralj Čarls III postao prvi novi monarh u poslednjih sedam decenija, a nekoliko njegovih rođaka je dobilo nove uloge.

Međutim, izgleda da je na pomolu prva velika kriza u novoj reorganizovanoj instituciji.

Pripadnici kraljevske porodice se ponovo bore s navodima o rasizmu među zidovima palate, pošto je počasna pomoćnica dala otkaz i izvinila se, nakon pritužbi da je više puta pitala šeficu dobrotvorne organizacije, tamnoputu Britanku, „odakle je ona zaista“.

„Bilo je to kao ispitivanje“, rekla je Ngozi Fulani, koja vodi dobrotvornu organizaciju za nasilje u porodici „Sistah Spejs“ za BBC radio 4. „Iako to nije fizičko nasilje, jeste maltretiranje.“

Pomoćnica, koja je u britanskim medijima identifikovana kao lejdi Sjuzan Hasi, bila je dvorska dama pokojne kraljice Elizabete II više od 60 godina i kuma je princa od Velsa. Fulani je upitana iz kog dela Afrike potiče.

Fulani je prisustvovala događaju koji je organizovala Kamila, kraljica pratilja, čiji je cilj bio da se skrene pažnja na, kako je navela, „globalnu pandemiju“ nasilja nad ženama i proslavi rad aktivista i humanitarnih organizacija koje se bave ovim problemom.

Međutim, iskustvo Fulanijeve je zasenilo tu poruku. „Moram da se zaista zapitam kako to može da se događa u prostoru koji treba da štiti žene od svih vrsta nasilja“, rekla je za BBC.

Naglasila je da je bila „potpuno zatečena“.

Tajming za ovu kontroverzu nije mogao da bude gori, ukazuje CNN, pošto je do eskalacije došlo prvog dana posete princa Vilijama i Ketrin Sjedinjenim Državama na ceremoniji dodele nagrada „Earthshot“, što je bilo njihovo prvo prekomorsko putovanje od stupanja na nove funkcije.

Nastojeći da podvuče crtu i dalje ne komentariše situaciju kod kuće, Kensingtonska palata je osudila komentare Vilijamove kume kao „neprihvatljive“, dodajući da je „ispravno da se individua o kojoj je reč odmah povuče s pozicije“.

Iz Bakingemske palate su ocenili da su komentari „neprihvatljivi i da žale zbog njih“, kao i da su ovaj incident „shvatili vrlo ozbiljno“.

Pitanja koja su upućivana Fulani bila su „uvredljiva, rasistička i nisu ukazivala na gostoprimstvo“, rekla je za BBC Mandu Rid, liderka Partije ženske ravnopravnosti, koja je bila prisutna.

Sada se kraljevska institucija suočava s novim paketom neprijatnih pitanja, piše CNN.

„Bila sam šokirana. U 2022. godini smo, a neko može da govori tako i razmišlja tako“, rekla je za CNN laburistkinja Dajana Abot, koja zastupa Fulani i koja je prva žena tamne pute koja je izabrana udonji dom britanskog parlamenta 1987. Ebot je rekla da sugestija da crna osoba nije pravi Britanac danas manje preovladava nego pre deset godina, ali generalno i dalje postoji.

„Kralj Čarls III i mnogi oko njega su sada veoma posvećeni modernizaciji monarhije. Žele da je modernizuju, žele da je održe relevantnom“, rekla je Ebot. „Ali ovakvi incidenti ih unazađuju.“

„O ovome je pričala Megan Markl i bila je grubo zlostavljana – i još uvek je meta negativnosti u britanskim medijima“, dodala je Ebot, aludirajući na vojvotkinju od Saseksa. „Mislim da ovaj incident pokazuje da je ono na šta Megan Markl želi da ukaže istina.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.