Južna Koreja i SAD odgovorile Pjongjangu ispaljivanjem četiri rakete zemlja-zemlja 1Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD) lansirale su četiri rakete zemlja-zemlja ka Japanskom moru, kao odgovor na niz raketa koje je ispalio Pjongjang, saopštila je danas južnokorejska vojska.

Prema generalštabu vojske Južne Koreje, južnokorejska i američka vojska ispalile su po dve taktičke rakete na simulirane ciljeve.

U utorak su vazduhoplovne snage dve savezničke zemlje izvele vežbu bombardovanja cilja u Žutom moru.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je reč o „reagovanju na provokacije sa severa“.

Cilj je da pokažemo sopstvene kapacitete i da osiguramo da imamo spremne vojne sposobnosti, rekao je Kirbi.

On međutim nije direktno potvrdio lansiranja raketa niti je izneo više detalja.

Severnokorejska balistička raketa nadletela je severostočni Japan juče pre nego što je pala u Tihi okean, saopštila je japanska vlada.

Raketa je dovela do aktiviranja sistema za uzbunu. Upozorenje je objavljeno i preko televizije, a stanovnici severnog i severoistočnog dela Japana pozvani su da odu u skloništa.

Južnokorejski mediji preneli su da je reč o projektilu tipa „Hvasong 12“, koji je leteo brzinom od oko 17 maha i preleteo više od 4.500 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.