Kabinet Pendarovskog: Sa Pahorom nije razgovarano o prekrajanju granica na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ni na jednom od sastanaka koje je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kabineta predsednika Pendarovskog.

Pahor je u Skoplju boravio u septembru prošle godine.

Iz Kabineta Pendarovskog kažu da bez razlike da li postoji takav dokument ili ne, stav predsednika je odavno poznat.

„Svako prekrajanje granica na Balkanu neće doprineti stabilizaciji regiona. Predsednik Pendarovski je ubeđen da ovakve ideje o prekrajanju granica na Balkanu neće dobiti podršku Evropske unije. Jedini put koji vodi napred ka boljem životu i blagostanju građana i države je preko ispunjenja neophodnih reformi, ključnih za naše pridruživanje evropskoj porodici“, naveli su iz Kabineta predsednika.

U Sloveniji, Hrvatskoj i BiH mediji poslednih dana spekulišu o tome je li slovenački premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel neslužbeni diplomatski dokument koji navodno govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

Niko, međutim, nije službeno potvrdio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dobio takav dokument.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar je juče negirao tvrdnje o navodnom „non pejperu“. Logar je kazao da se radi o „manipulaciji i pokušaju kompromitacije Vlade i predsednika“ Slovenije.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je danas poručila, reagujući na objavljivanje navodnog neslužbenog slovenskog diplomatskog dokumenta, da je teritorijalni integritet države neupitan.

Navodni „non pejper“ objavio je slovenski portal „Necenzurisano“. U njemu se navodno pominje prekrajanje granica između Srbije i Kosova, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji te mogućnost otcepljenja entiteta Republika Srpska (RS) iz Bosne i Hercegovine i njegovo pripajanje Srbiji, te pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.