Kako bi kineski dronovi ZT-180 mogli da promene rusku sreću u ratu u Ukrajini? 1Foto: Shutterstock/Kletr

Dronovi „kamikaze” kineske proizvodnje mogli bi da se koriste za gađanje ukrajinskog glavnog grada Kijeva i drugih velikih civilnih čvorišta, smatra stručnjak za dronove, piše Njuzvik.

Der Spiegel je 23. februara izvestio da je kineska kompanija Ksi’an Bingo Intelligent Aviation Technologi u pregovorima sa ruskom vojskom o „masovnoj proizvodnji dronova kamikaza“.

List navodi da bi rusko ministarstvo odbrane moglo da dobije 100 jedinica prototipa dronova ZT-180 do aprila ove godine, za koje se navodi da mogu da nose bojevu glavu do 50 kilograma.

Međutim, portparol kompanije je demantovao te izveštaje, rekavši za VICE Vorld Nevs da „nema komercijalni kontakt sa Rusijom.

Iako je potvrđeno nekoliko detalja o bespilotnim letelicama ZT-180, zapadni analitičari znaju da bi municija za jednokratnu upotrebu bila „poslata da pogodi ključne ciljeve, sa što je moguće većom preciznošću, kako bi se obezbedilo uništenje tih ciljeva“, prema Džejmsu Rodžersu, ratnom istoričaru i savetniku NATO specijalizovanom za dronove.

Sa dometom za koji se smatra da je sličan dronovima iranske proizvodnje Shahed-136, bespilotne letelice bi mogle da budu raspoređene sa ruske teritorije ili iz susedne Belorusije „kako bi prilično udobno pogodile ključne ciljeve unutar Ukrajine, uključujući Kijev“, tvrdi Rodžers.

“Ove vrste sistema bespilotnih letelica mogu se koristiti protiv civilnih centara poput glavnog grada Ukrajine, kao i ciljeva na bojnom polju, jer su veoma „svestrani“, rekao je on za Njuzvik.

Ako Rusija dobije isporuke ZT-180, Kremlj bi mogao da rasporedi nove prototipove dronova kako bi pojačao politički pritisak u narednim mesecima, nastavio je Rodžers.

Ali izveštaji o tome da je Rusija možda primila još uvek uglavnom nevidljive bespilotne letelice takođe mogu da ukažu na to da Moskva veruje da je njena trenutna strategija uspešna, dodaje on.

Naveo je i da izveštaji o tome da je Rusija dobila bespilotne letelice ZT-180 takođe bi mogli da ukažu na to da je moskovskim snagama „potrebno više takvog oružja nego što Iranci žele ili mogu da isporuče.

Nuzvik je kontaktirao rusko i kinesko ministarstvo spoljnih poslova za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari