Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Španija traži Pućdemona zbog pobune i organizacije referenduma o nezavisnosti protivnog španskom ustavu i odluci suda, čime mu preti višegodišnja zatvorska kazna, prenosi Hina.

Kako navode, bivši lider Katalonije vraćao se iz Finske, gde je prošle nedelje boravio na poziv finskog poslanika. Prema rečima tog poslanika on je u petak napustio Finsku u pravcu Belgije na „neutvrđeni način“. Finska je dobila zahtev od Španije da izruči bivšeg katalonskog čelnika Karlosa Pućdemona, saopšteno je u subotu iz Nacionalnog kabineta kriminalističke policije Finske. 

U petak je španski istražni sudija odobrio suđenje za 25 katalonskih funkcionera optuženih za pobunu protiv Španije, među kojima je i Pućdemon. U Kataloniji su u petak i subotu hiljade demonstranata izašle na ulice s transparentima „Sloboda političkim zatvorenicima“.

Španski ministar unutrašnjih poslova kaže da se niko ne progoni zbog političkih ideja već zbog kršenja zakona.

Nakon što je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španska vlada je preuzela direktno upravljanje ovom pokrajinom.

Pućdemon je zatim otišao u Belgiju gde živi i vodi međunarodonu kampanju. Od tada je boravio u Danskoj, Švajcarskoj i Finskoj. Španija je za njim raspisala evropski nalog za hapšenje.