Kazahstanski predsednik obećao da će zaštiti Ruse koji beže od mobilizacije 1Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev dao je uverenje danas da će njegova zemlja zaštiti Ruse koji beže u Kazahstan da bi izbegli aktuelnu mobilizaciju u Rusiji.

„Poslednjih dana mnogo ljudi dolazi kod nas iz Rusije. Većina je primorana da ode zbog bezizlazne situacije“, rekao je Tokajev.

„Mi treba da se pobrinemo za njih i da osiguramo da su bezbedni“, rekao je Tokajev koji je saveznik Moskve, ali se distancirao od Kremlja od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Kazahstanski predsednik takođe je ponovo osudio sukob u Ukrajini i pozvao na poštovanje teritorijalnog integriteta u trenutku kada Rusija organizuje referendume u četiri ukrajinske oblasti o pripajanju Moskvi.

„Teritorijalni integritet države treba da bude neotuđiv, to je ključni princip“, rekao je predsednik.

„U našem bliskom susedstvu u toku je veliki rat. Treba da se setimo toga misleći pre svega na svoju bezbednost“, dodao je Tokajev.

Bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji Kazahstan, saveznik je Rusije i član ekonomske i carinske unije sa Rusijom, a takođe ima dobre odnose sa Zapadom i sa Kinom.

Ruska ofanziva u Ukrajini probudila je kod nekih u Kazahstanu strah da bi mogli takođe postati mete ruskih ambicija, posebno zbog duge granice sa Rusijom i velike ruske manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.