"Poslat sam na front tako što sam prethodno pucao dva ili tri puta, lagali su nas": Kijev independent o nezadovoljstvu među ruskim vojnicima 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

U Rusiji raste nezadovoljstvo zbog tretmana vojnika a juče su supruge mobilisanih vojnika održale protest tik pored Kremlja, piše Kijev independent.

Zarobljeni ruski vojnik opisao je kako je poslat na front nakon obuke koja se sastojala od pucanja iz puške „dva ili tri puta“.

Na video snimku koji je na društvenim mrežama objavio Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, čovek kaže: „Dali su nam neke automatske puške i odvezli nas na strelište. Tamo sam pucao dva-tri puta i posle četiri dana smo poslani u rat“.

Vojnik tvrdi da su ih njegovi komandanti lagali o tome šta će raditi na linijama fronta i da nisu dali naznake da će od njih biti zatraženo da napadnu ukrajinske položaje.

„Rečeno nam je: ’Sada ćete samo sedeti u odbrani, ostanite malo i ojačajte položaje i odmah ćete se povući“.

Kako se ispostavilo, došli smo, sedeli u odbrani dan-dva i to je bilo to, a onda su nas poslali direktno na liniju fronta.

Zatim kaže da je ranjen i odveden u bolnicu gde su ga previli pre nego što su ga vratili na front.

„Bio sam tamo pet ili šest dana. I to je bilo to, odmah sam otpušten“, kaže on.

Prošlog meseca pojavio se video snimak grupe ruskih vojnika u kojem psovkama izražavaju svoje ogorčenje zbog saznanja da neće biti vojnici teritorijalne odbrane kako su mislili, već da će biti napad. Trupe su poslate na front bez obuke.

Na videu koji je snimljen na nepoznatoj lokaciji, može se videti grupa muškaraca kako pevaju „jebeni komandanti“.

Kamera se zatim pomera ka jednom vojniku koji počinje besnu tiradu.

„Pogledajte ovo“, kaže on. „Jebeni oficiri su nam jebeno lagali u lice da smo teritorijalna odbrana. A sad je potpukovnik izašao i rekao da to prvi put čuje, a ispostavilo se da smo mi streljačka jedinica“.

„Mi smo jebene jurišne trupe, mi nismo teritorijalna odbrana i oni nam samo sada kažu!“

U Rusiji raste nezadovoljstvo zbog tretmana vojnika – žene Rusa mobilisanih da se bore u Ukrajini simbolično su položile cveće u subotu na plamen nepoznatog vojnika odmah ispod zidina Kremlja i zahtevale povratak svojih muževa sa fronta.

Bes mesecima raste među rođacima rezervista koje je predsednik Vladimir Putin mobilisao u septembru 2022, sedam meseci nakon početne invazije na Ukrajinu.

Mobilizacija je osetljiva tema za vlasti, koje su se do sada uzdržavale od potiskivanja onoga što je postalo pokret pobune u nastajanju.

U subotu je oko 15 žena hrabro zimske hladnoće postavilo crveno cveće na lokaciju u srcu prestonice.

„Želimo da skrenemo pažnju vlasti i javnosti na naš apel. Uputili smo pisani apel poslanicima, zvaničnicima, administracijama – ali nismo bili saslušani“, rekla je za AFP Marija, 47-godišnja menadžerka prodaje, čiji je muž mobilisan u novembru 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari