Kina nastavlja manevre kod Tajvana, Peking upozorava Kanberu na oprez 1Tajvan Foto: EPA-EFE RITCHIE B

Kineski ratni brodovi su i danas aktivni u blizini Tajvana, pošto je Peking produžio pomorske manevre, u znak protesta zbog prošlonedeljne posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Na najvećim kineskim manevrima ikada održanim na tom području korišteni su lanseri balističkih raketa i simulirani napadi sa mora i iz vazduha.

Kineska armija je saopštila da su vežbe fokusirane na blokadu i snabdevanje “u kompleksnom elektromagnetnom okruženju”, javlja Rojters.

Ambasador Kine u Australiji Sjao Ćijen izjavio je danas da nove vlasti Australije moraju da se „pitanjem Tajvana bave oprezno“.

On je rekao da je bio „iznenađen“ time što je Australija zajedno sa SAD i Japanom osudila nedavno ispaljivanje projektila u teritorijalne vode Japana tokom kineske vojne vežbe u blizini Tajvana.

„Nadamo se da će australijska strana ozbiljno shvatiti kinesko-australijske odnose. Uzmite princip ‘Jedne Kine’ za ozbiljno, oprezno se bavite pitanjem Tajvana“, rekao je Sjao.

On nije naveo kada bi vojne vežbe sa bojevom municijom mogle da se završe, ali je rekao da će to biti objavljeno u „odgovarajuće vreme“.

Sjao je dodao da Kina ne isključuje upotrebu sile u vezi sa ujedinjenjem sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom provincijom.

„Kada je to neophodno, kada smo primorani, spremni smo da upotrebimo sva neophodna sredstva“, rekao je Sjao.
Vršilac dužnosti premijera Australije Ričard Marls, koji ove nedelje zamenjuje premijera Entonija Albanezea, izjavio je da se nacionalni interes njegove zemlje nije promenio, iako vlast jeste.

Krajem maja, Albanezeova Laburistička partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Australiji, time porazivši Konzervativce i bivšeg premijera Skota Morisona, oštrog kritičara kineskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.