Kineski astronauti završili rekordnu tromesečnu misiju u svemiru 1Foto: AP Photo/Andy Wong

Trojica kineskih astronauta završila su danas rekordnu misiju od tri meseca u svemiru na kineskoj svemirskoj stanici u izgradnji, javila je agecnija Sinhua.

Njih trojica napustila su Zemlju na letelici Šendžou-12 u junu, a njihova 90-odnevna misija najduža je koju su ikad ostvarili kineski astronauti, navela je kineska agencija ne precizirajući kada se očekuje astronauta povratak na Zemlju.

Prema agenciji letelica se odvojila od svemirske stanice Tjangong uz koju je bila prikačena tri meseca u 8.56 po kineskom vremenu (2.56 po srednjoevropskom vremenu).

U kontekstu tenzija sa Zapadom uspeh misije je pitanje prestiža za Peking koji je 1. jula proslavio stogodišnjicu Komunističke partije Kine.

Kada bude završena kineska svemirska stanica ličiće na staru sovjetsku stanicu Mir (1986-2001). Predviđeno je da bude u funkciji najmanje deset godina.

Kina je rešila da izgradi sopstvenu stanicu u svemiru kada su SAD odbile da joj dozvole učešće u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Međunarodna svemirska stanica u kojoj učestvuju SAD, Rusija, Kanada, Evropa i Japan treba da završi rad 2024 godine, mada je američka svemirska agencija Nasa najavila mogući produžetak posle 2028. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.