Kinu optužuju za zločine protiv čovečnosti 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel tvrdi da Kina čini zločine protiv čovečnosti u Sinđangu, regionu na severozapadu zemlje u kojem žive Ujguri i druge muslimanske manjine.

U izveštaju koji je objavljen u četvrtak Amnesti apeluje na UN da povedu istragu i tvrdi da je Kina podvrgla Ujgure, Kazahe i druge muslimane masovnom pritvaranju, nadzoru i torturi.

Generalna sekretarka Amnesti internešenela Anjes Kalamar je optužila kineske vlasti za stvaranje „distopijskog paklenog okruženja šokantnih razmera“.

„Trebalo bi da šokira savest čovečanstva da je ogroman broj ljudi predmet ispiranja mozga, torture i drugih oblika degradirajućeg tretmana u logorima za pritvor dok još nekoliko miliona živi u strahu usred aparature za nadzor širokih razmera“, rekla je Kalamar.

Ona je optužila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za „nedelovanje u skladu s njegovim ovlašćenjima“.

Gutereš „nije osudio situaciju, nije zahtevao da se pokrene međunarodna istraga“, rekla je Kalamar za Bi-Bi-Si.

„Njegova je dužnost da štiti vrednosti na kojima su Ujedinjene nacije zasnovane, a sigurno ne da ćuti pred zločinima protiv čovečnosti.“

U izveštaju na 160 strana koji je zasnovan na intervjuima sa 55 bivših zatvorenika Amnesti internešenel je navela da postoje dokazi da su kineske vlasti počinile „bar sledeće zločine protiv čovečnosti: zatvaranje ili neke druge oblike ozbiljnog lišavanja fizičke slobode, što je kršenje osnovnih odredbi međunarodnog prava; torturu i progon.“

Izveštaj se oslanja na slična saznanja Hjuman rajts voča, koji je u aprilu naveo u svom izveštaju da smatra da je kineska vlada odgovorna za zločine protiv čovečnosti.

Kinu su optužile neke zapadne zemlje i grupe za zaštitu ljudskih prava za genocid nad turkijskim etničkim grupacijama u Sinđangu mada se vodi spor da li ti postupci vlasti predstavljaju genocid.

Džonatan Loeb, autor izveštaja Amnesti internešenela, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da istragom organizacije „nije otkriveno da su se pojavili svi dokazi za genocid“, već da je njome za sada „samo zagrebana površina“.

Kina negira sve optužbe za kršenje ljudskih prava u Sinđangu.

Bi-Bi-Si piše da se stručnjaci generalno slažu da je Kina u okviru strogog kažnjavanja koje je počela 2017. stavila u pritvor čak milion Ujgura i drugih muslimana i da je još nekoliko stotina hiljada njih u zatvorima.

Bilo je i široko rasprostranjenih navoda o fizičkoj i psihičkoj torturi u zatvorima i centrima za pritvor u regionu.

Kina je takođe optužena da koristi prisilnu sterilizaciju, abortus i premeštanje stanovništva da bi smanjila stopu rađanja i gustinu naseljenosti, kao i da proganja verske lidere da bi prekinula verske i kulturne tradicije.

Kina negira sve te optužbe i tvrdi da su njeni centri u Sinđangu programi za profesionalno usmeravanje na dobrovoljnoj bazi i programi za deradikalizaciju u cilju borbe protiv terorizma u regionu.

Amnesti internešenel u svom izveštaju navodi da borba protiv terorizma ne može da bude ekvivalent masovnom pritvaranju i da kineske vlasti svojim delovanjima pokazuju „jasnu nameru da kolektivno targetiraju delove stanovništva Sinđanga na osnovu veroispovesti i etničke pripadnosti i da koriste žestoko nasilje i zastrašivanje da iskorene islamska uverenja i etničko-kulturološke prakse turkijskih muslimana“.

Organizacija je saopštila da veruje da su oni koji se odvode u mrežu centara za pritvor u Sinđangu „predmet neprekidne kampanje indoktrinacije, kao i fizičke i psihičke torture“.

 

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.