Foto: Printscreen RTS

Zahvaljujući tome što su čuli tutnjavu i osetili podrhtavanje tla, ljudi su pobegli iz svojih kuća. Oko 20 meštana je evakuisano, prenose hrvatski mediji.

Kako je rekao meštanin, čija je kuća srušena, instinktivno je skočio s balkona i vičući zvao komšije da beže.

Ubrzo su intervenisali vatrogasci, policija, hitna pomoć, članovi Crvenoga krsta i Gorska služba spasavanja.

U to vreme, s obzirom da se to područje bori s poplavom zbog rasta vodostaja Une, u zgradi gradske uprave održavala se sednica Štaba Civilne zaštite, kojoj je prisustvovao i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je odmah obišao mesto nesreće u Hrvatskoj Kostajnici, iznad Starog puta.

Srećom, prema prvim informacijama koje smo dobili od Hrvatske gorske službe spašavanja, hitne medicinske pomoći, od gradonačelnika i susjeda, u ovom trenutku se čini da nema ljudskih žrtava, niti ozbiljnijih povreda, rekao je Plenković.

On je naveo da se čini da su glavni uzroci odrona velike količine snega koje su u proteklim danima pale u Hrvatskoj Kostajnici pa je njegovim brzim otapanjem došlo do poremećaja i velikoga klizišta, prenela je hrvatska Vlada u saopštenju.

Plenković je najavio da će Vlada u saradnji s gradom i županijom pomoći da se ugroženima obezbedi smeštaj, ali i da pomogne u rekonstrukciji srušenih i oštećenih kuća.

Zbog rasta vodostaja reka pojedinim delovima Hrvatske prete poplave, a najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice, gde u odbrani od poplava pomaže i vojska.

Ove je godine u Kostajnici palo do sada rekordnih 80 centimetara snega, rekao je kostajnički gradonačelnik dodajući da je šteta velika i da su osim kuća stradali i privredni objekti, automobili i traktori.