Knjiga "Istaknute ličnosti Azerbejdžana" predstavljena čitaocima u Crnoj Gori 1Foto: Knjiga

U knjizi „Istaknute ličnosti Azerbejdžana“ koja je nedavno izašla iz štampe predstavljena su 32 istaknuta književnika, slikara, istoričara, naučnika iz Azerbejdžana.

Autori ove zanimljive knjige su Božidar Proročić, književnik i publicista sa Cetinja i Sejran Mirzazade, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgoricia.

Većina ovih tekstova već je objavljivana u nekim crnogorskim medijima, a autori su imali težak zadatak da iz mnoštva poznatih stvaralaca iz Azerbejdžana izaberu 32 i predstave ih crnogorskoj čitalačkoj publici.

Dodatni razlog za objavljivanje ove knjige, prema rečima autora, je što je 2021. godina proglašena za godinu Nizami Gandžov (1141-1209) odnosno 880 godina od rođenja ovog značajnog mislioca i pesnika.

Knjiga “Istaknute ličnosti Azerbejdžana“ počinje sa pripovedačem Dede Korkutom, a nakon toga su hronološki predstavljene ličnosti dok je za sam kraj knjige ostavljeno svedočanstvo o antifašističkoj borbi i tradiciji Azerbejdžana tokom Drugog svetskog rata.

Iz bogate antifašističke i slobodarske borbe naroda Azerbejdžana dobro je poznato da je više od hiljade Azerbejdžanaca učestvovalo i poginulo u borbi za oslobođenje Beograda i cele Jugoslavije kao pripadnici crvene armije Sovjetskog Saveza.

Podršku za objavljivanje ove knjige pružili su Javna ustanova Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš sa Cetinja i Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana iz Podgorice.

Crna Gora i Azerbejdžan diplomatske odnose uspostavili su 2008. godine. Pored diplomatske misije, u Podgorici je veoma aktivan Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana koji, osim i kulturne i ekonomske saradnje, njeguje i razvija prijateljske veze između dve države.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.