Ko je Putinov novi komandant u Ukrajini? 'On je brutalan i korumpiran' 1Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation /Wikipedia

Od početka juna došlo je do velikih zemljotresa u visokoj komandi ruske vojske, što je dovelo do smene komandanta vazdušno-desantnih snaga, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da će Rusija verovatno ovog meseca povući nekoliko generala sa ključnih komandnih mesta u ukrajinskom sukobu.

„Od početka juna, ruska vrhovna komanda je najverovatnije smenila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih pozicija u ratu u Ukrajini“, navelo je ministarstvo na Tviteru – desantne snage (VDV), general-pukovnik Andrej Serdjukov i komandant Južne grupe armija (SGF), general Aleksandar Dvornikov, tvrde Britanci.

Od početka juna došlo je do velikih zemljotresa u visokoj komandi ruske vojske, što je dovelo do smene komandanta Vazdušno-desantnih snaga (VDV) general-pukovnika Andreja Serdjukova i komandanta Južne grupe armija ( SGF), general Aleksandar Dvornikov.

Ministarstvo odbrane kaže da je ovaj poslednji verovatno u nekom trenutku bio generalni operativni komandant invazionih snaga.

Konačno, u izveštaju se navodi da će komanda SGF-a verovatno biti prebačena na general-pukovnika Sergeja Surovikina, pošto SGF nastavlja da igra centralnu ulogu u ruskoj ofanzivi u Donbasu. Više od trideset godina Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost, navodi ministarstvo odbrane. Ukrajinskim snagama je naređeno da se povuku iz napadnutog grada Severodonjecka posle višenedeljnih žestokih uličnih borbi, kako bi se izbeglo više žrtava i pregrupisalo se.

Prema Vikipediji, Sergej Vladimirovič Surovikin je general Oružanih snaga Rusije i komandant Vazdušno-kosmičkih snaga.

Bio je zadužen za formiranje ruske vojne policije, nove organizacije u okviru ruske armije.

Komandovao je Istočnim vojnim okrugom između 2013. i 2017., a medijima je predstavljen kao komandant Grupe snaga u Siriji u ruskoj vojnoj intervenciji u Sirijskom građanskom ratu.

U februaru 2022. je dodat na listu sankcija Evropske unije jer je „odgovoran za aktivnu podršku i sprovođenje akcija i politika koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost ili bezbednost u Ukrajini“.

Rođen je u Novosibirsku 11. oktobar 1966, a 1987. završava Omsku višu vojnu komandnu školu.

Poslat je u jedinicu Spetsnaza i učestvovao je u sovjetsko-avganistanskom ratu.

Vikipedija dalje navodi da je do avgusta 1991. bio je kapetan i komandant 1. streljačkog bataljona u 2. gardijskoj tamanskoj motorostreljačkoj diviziji.

Tokom avgustovskog puča, Surovikin je dobio naređenje da pošalje svoj bataljon u tunel na Garden Ringu, gde su ubijena tri demonstranta.
Posle poraza puča, Surovikin je uhapšen i sedam meseci držan pod istragom.

Međutim, optužbe su odbačene 10. decembra jer je Boris Jeljcin zaključio da je Surovikin samo izvršavao naređenja.

Potom je unapređen u čin majora.

Surovikin je pohađao Vojnu akademiju Frunze na kojoj je diplomirao 1995.

U septembru 1995., vojni sud moskovskog garnizona ga je osudio na godinu dana uslovno zbog ilegalne prodaje oružja.

Presuda je ukinuta nakon što je istraga zaključila da je Surovikin pristao da svom kolegi studentu da pištolj za korišćenje na takmičenju, ne znajući za njegovu namenu.

Surovikin je poslat u Tadžikistan i tamo je komandovao bataljonom  motorizovane pešadije. Potom je postao načelnik štaba 92. streljačkog puka, načelnik štaba i komandant 149. gardijskog motornog puka i načelnik štaba 201. streljačke divizije.

Godine 2002. diplomirao je na Vojnoj akademiji Generalštaba.

Postao je komandant 34. streljačke divizije u Jekaterinburgu.

Od juna 2004. predvodio je 42. gardijsku motornu streljačku diviziju, stacioniranu u Čečeniji.

Bio je načelnik štaba 20. gardijske armije od 2005.

U aprilu 2008. postao je komandant armije, a u novembru te godine je postao načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba.

U januaru 2010. postao je načelnik štaba Volško-uralskog vojnog okruga, koji je ubrzo postao deo Centralnog vojnog okruga.

Od novembra 2011. bio je na čelu radne grupe zadužene za formiranje Vojne policije.

Iako je saopšteno da je Surovikin upućen na čelo Vojne policije nakon što je ona uspostavljena, do imenovanja nije došlo zbog intervencije ruskog vojnog tužilaštva, navode ruski mediji, koji su situaciju predstavili kao sukob na terenu između Ministarstva odbrane i Vojnog tužilaštva, piše na Bikipediji.

U oktobru 2012. postao je načelnik štaba Istočnog vojnog okruga, a u oktobru 2013. je postavljen za komandanta okruga.

Surovikin je 13. decembra unapređen u čin general-pukovnika.

Dana 9. juna 2017. predstavnicima medija je predstavljen kao komandant ruskih oružanih snaga raspoređenih u Siriji, a navodno je preuzeo ovu funkciju u martu te godine, prenosi Vikipedija.

Ruski mediji su u septembru 2017. naveli Surovikina kao verovatnog naslednika Viktora Bondareva, koji je 26. septembra smenjen sa mesta komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga.

Prema izveštaju koji je 2. novembra 2017. objavila grupa RBK, a koji je citirao anonimni izvor u MO, Surovikin je imenovan za komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga, uprkos njegovim prvobitnim primedbama.

Krajem novembra 2017, rusko Ministarstvo odbrane „Krasnaja zvezda“ je izvestilo da je Surovikin predsedničkim ukazom od 22. novembra imenovan za komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga.

Rsuka agencija TASS je ukazala da je Surovikin tako postao prvi kombinovani komandant u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza koji je postavljen na čelo ruskih ili sovjetskih vazdušnih snaga.

Za vođstvo snaga u Siriji 28. decembra proglašen je za Heroja Ruske Federacije.

Pod komandom Surovikina postignuta je značajna prekretnica u borbi protiv terorista.

Sirijska vlada je povratila preko 50 odsto kontrole nad Sirijom do kraja 2017. nakon niza uspešnih vojnih kampanja.

Prema vojnim stručnjacima, Surovikin je bio taj koji je uspeo da preokrene tok rata u Siriji.

Ponovo je od januara do aprila 2019. Surovikin preuzeo dužnost komandanta kontingenta ruskih vojnih snaga u Siriji, a ukupno je komandovao je grupom ruskih snaga u Siriji više od godinu dana, što je bilo duže od bilo kog drugog oficira koji je bio na toj funkciji.

Godine 2021. Surovikin je unapređen u generala armije. Kao jedan od šačice ruskih oficira koji su dostigli takav čin, neki su spekulisali da bi on mogao biti eventualni naslednik Valerija Gerasimova.

Tri puta je odlikovan Ordenom Crvene zvezde, Ordenom za vojne zasluge i Ordenom za hrabrost.

Odlikovan je Herojem Ruske Federacije u decembru 2017.

Oženjen je i ima dve ćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.