Koje zemlje u regionu i svetu najviše troše na vojsku? 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije

Ukupni globalni vojni izdaci porasli su na 1.981 milijardu dolara prošle godine, što je realno povećanje od 2,6 odsto u odnosu na 2019. godinu, pokazuju novi podaci koje je objavio Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI).

Pet najvećih potrošača u 2020. godini, koji zajedno čine 62 odsto globalnih vojnih izdataka, bile su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija, Rusija i Velika Britanija. Kineska vojna potrošnja rasla je 26. uzastopnu godinu.

Vojni rashodi SAD nadmašili su troškove Kine, Indije, Rusije, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Nemačke, Francuske, Japana, Južne Koreje, Italije i Australije zajedno, piše Al Jazeera Balkans.

Rast vojne potrošnje uprkos pandemiji

Povećanje svetske vojne potrošnje od 2,6 odsto došlo je u godini kad se globalni bruto domaći proizvod (BDP) smanjio za 4,4 odsto (projekcija Međunarodnog monetarnog fonda u oktobru 2020.), uglavnom zbog ekonomskih učinaka pandemije COVID-19.

Kao rezultat toga, vojna potrošnja kao udeo u BDP-u dosegla je globalni prosek od 2,4 odsto u 2020, u odnosu na 2,2 odsto u 2019. godini, što je najviše od svetske ekonomske krize iz 2009. godine.

Iako se vojna potrošnja povećala globalno, neke su zemlje deo svoje planirane vojne potrošnje preraspodelile na pandemijski odgovor, poput Čilea i Južne Koreje. Nekoliko drugih, uključujući Brazil i Rusiju, potrošilo je znatno manje od svojih početnih vojnih budžeta za 2020. godinu.

Srbija i Hrvatska uverljivo ispred ostalih u regiji

Vojna potrošnja Srbije i Hrvatske premašuje milijardu dolara i veća je i do 10 puta od ulaganja nekih zemalja regije. Srbija je u protekloj godini, prema podacima SIPRI-ja, u sektor odbrane uložila više od 1.121 milion dolara, dok potrošnja Hrvatske iznosi skoro 1.035 miliona.

Najmanja vojna potrošnja u regiji u prošloj godini zabeležena je na Kosovu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Koje zemlje u regionu i svetu najviše troše na vojsku?”

  1. Koliko se troši na proizvodnju hrane, na obrazovanje, na razvoj medicine ,globalno?
    Kada se to uporedi sa ulaganjima u vojnu industriju shvatimo da je Homosapiens sam sebi najveći neprijatelj!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.