Proslava Kolumbovog dana u SAD, Foto: PORTER BINKS/EPA-EFE

Nakon 33 dana plovidbe Atlantskim okeanom od Kanarskih ostrva, italijanski istraživač i trgovac je preplovio Atlantski okean i doplovio do Amerike 1492. godine pod zastavom Kastilijanske Španije. Čvrsto je verovao je da je zemlja okrugla (iako nije znao koliko velika), i da će ploveći na zapad doploviti do Indije.

Mnogi sumnjaju (iako za to nema puno dokaza) da Kolumbo nije bio prvi Evropljanin koji je doplovio do Amerike. Tako postoji jedna hipoteza, da su Vikinzi iz severne E15vrope doplovili do Amerike u 11. veku i osnovali malo naselje.

Neki istoričari smatraju da je nepoznati moroplovac preplovio Atlantski okean pre Kolumba i da je njegova informacija bila osnova Kolumbovih tvrdnji. Postoje mnoge druge teorije o ekspedicijama raznih ljudi i naroda do Amerika pre Kolumba.

Niko ne zna kako je Kolumbo zaista izgledao jer nije pronađen nijedan autentični portret iz njegovog vremena. Portreti Kristofera Kolumba koji su nam poznati samo su rekonstrukcija njegovog izgleda iz pisanih izvora. Kristofer Kolumbo nikad nije saznao da je otkrio Novi svet, već je verovao da je pronašao novi put do Indije.

Do 1504. je još tri puta prelazio okean, a 1506. je umro – uveren da između Evrope i Azije, kad se plovi u smeru zapada, nema kontinenta.