Foto: EPA/BRENDAN MCDERMID

„Ne možemo svi biti uvek pobednici. Moguće je imenovati mandatara, s tim što će u tom slučaju Dodik i SNSD morati da progutaju žabu kada je reč o NATO“, rekao je Komšić, prenela je regionalna N1 televizija.

On smatra da sve strane u BiH imaju obavezu da traže izlaz iz krize koja je nastupila zbog neformiranja nove vlasti na državnom nivou.

„Mislim da možemo izaći iz ove situacije. Mislim da se to mora desiti najkasnije do polovine maja, jer je reč o rokovima koje su nam dali ljudi iz Evropske komisije kada je reč o daljnjem nastavku puta BiH ka EU“, istakao je Komšić.

Upitan da prokomentariše nameru RS da uvede rezervni sastav policije RS, Komšić je kazao da o tome nije razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH i liderom SNSD Miloradom Dodikom.

„Njemu je jasno šta će uslediti ako nastavi tim putem. Niko neće sedeti skrštenih ruku, to je sigurno. To je varijanta B, plan B. Plan A je da stabilizujemo i smirimo situaciju, da formiramo vlast i da se okrenemo poslu, da ne zveckamo oružjem“, naveo je on.

Komšić je ocenio da Dodik mora da se odluči „kuda vozi“, dodavši da mora da odluči hoće li ići s pričom sa Sarajevo biznis foruma, kada je govorio o BiH kao stabilnoj zemlji, ili će se vratiti u prošlost „sa onom pričom sa kojom je dobio izbore“.

„Ja znam da to neće biti lagan izbor za njega, ali on će tu odluku morati da donese. Preporučio bih mu, ako će prihvatiti savet, na njegovom mestu, ja bih odabrao ovu priču sa SBF-a kao neku vrstu njegove buduće politike“, rekao je hrvatski član Predsedništva BiH.

Povezani tekstovi