Kongres danas glasa da se rezolucija koja sadrži formalnu optužnicu protiv Trampa prosledi Senatu 1Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Predstavnički dom američkog Kongresa danas će glasati o tome da se rezolucija koja sadrži formalnu optužnicu protiv predsednika Donalda Trampa prosledi Senatu, čime se otvara put da počne suđenje predsedniku u Gornjem domu Kongresa i nova faza u procesu opoziva.

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Džoa Bajdena i da je opstruisao Kongres.

Posle sastanka demokrata u Predstavničkom domu iza zatvorenih vrata, predsedavajuća Nensi Pelosi najavila je da će imenovati tim demokratskih članova Kongresa, takozvanih „menadžera“, koji će izneti optužbe protiv predsednika na suđenju, prenosi Glas Amerike.

Sledeći korak je jednostavan. Senat treba da održi pravedno suđenje, kaže demokratski kongresmen Hakim Džefris.

Pelosi je skoro mesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat, u neuspešnom pokušaju da navede republikanskog lidera u tom telu Miča Mekonela da pristane da uključi svedočenja novih svedoka.

Mekonel, koji je obećao da će se koordinisati sa Belom kućom, ocenio je da je slučaj demokrata „slab“ i da nije zadatak Senata da ponovo otvara istragu.

Nekoliko republikanaca, međutim, nagovestilo je da neće podržati inicijativu da optužbe protiv predsednika budu odbačene bez odgovarajuće procedure u Senatu. Potreban je 51 glas da se svedoci primoraju da svedoče tokom suđenja.

Predsednikov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ponudio je da svedoči ako dobije obavezni poziv, ali je Tramp rekao da bi mogao da iskoristi svoju izvršnu privilegiju da ga u tome spreči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.