Kostjukov: SAD stvara krizu u Ukrajini upumpavanjem oružja 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

„Nekontrolisano pumpanje kijevskog režima oružjem je cilj za koji je Bajdenova administracija već izdvojila četiri milijarde dolara i planira da izdvoji još 4,5. To povećeva rizik od dospevanja tog oružja u ruke međunarodnih terorista. Oružje koje Ukrajina dobija se krade i stiže na crno tržište naoružanja, a zatim ide terorističkim organizacijama“, rekao je Kostjukov.

Kako prenosi Sputnjik, tokom Međunarodne konferencije o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi, on je dodao da to stvara poseban rizik u regionu Bliskog istoka.

Načelnik GRU je, takođe, rekao da sankcije koje Zapad uvodi protiv Rusije izazivaju globalnu prehrambenu krizu. „Na region destruktivno utiču i sankcije koje se uvode protiv Rusije i koje stvaraju uslove za globalnu prehrambenu krizu. Narušavaju se ustaljeni mehanizmi isporuke žita i đubriva svetskim potrošačima“, rekao je Kostjukov.

On je naglasio da je Rusija svetski lider u izvozu žita, isporučujući na Bliski istok i u Severnu Afriku više od 20 miliona tona žitarica i oko 11 miliona tona đubriva godišnje. Reč je, pre svega, o Alžiru, Egiptu, Libiji, Saudijskoj Arabiji i Siriji.

„U ovom trenutku to je nemoguće zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji“, naveo je Kostjukov.

On je dodao da zapadne zemlje, odustavši od uvoza ruskih energenata, teže da ih zamene isporukama iz drugih zemalja.

Samim tim oni ugrožavaju energetsku bezbednost bliskoistočnih i afričkih zemalja, uvoznica energenata, koje su prinuđene da ih kupuju po višim cenama“, naglasio je Kostjukov.

„Situacija na Bliskom istoku i u Africi ostaje napeta i karakteristična je po neprekidnim unutrašnjim potresima koji svi nalikuju jedni drugima, a koji se po pravilu završavaju uklanjanjem s vlasti legalnih vlada i rušenjem državnosti… Iza svih tih događaja stoje Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici koji uz pomoć tehnologije obojenih revolucija i uz angažovanje terorističkih struktura koje su sami stvorili sprovode politiku transformacije regiona, kojom se smenjuju režimi koji ne odgovaraju SAD“, ukazao je Kostjukov.

On je dodao da takvo pretvaranje nekada bogatih i suverenih republika u nesamostalne i oslabljene tvorevine, obuhvaćene oružanim sukobima i na ivici humanitarne katastrofe, traje već drugu deceniju, a njihova teritorija postaje utočište za teroriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.