Kriza u Severnoj Koreji zbog pandemije i poplava 1Foto: EPA-EFE KCNA

Severnokorejski vođa Kim Džong Un rekao je na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje da bi država mogla da se suoči sa „napetom“ situacijom u vezi s hranom zbog pandemije virusa korona i poplava koje su pokrenuli tajfuni.

Kako prenose agencije, Kim je pozvao visoke zvaničnike Severne Koreje da pronađu načine za jačanje poljoprivredne proizvodnje.

„Situacija u vezi s hranom sada postaje napeta, jer poljoprivredni sektor nije ispunio plan proizvodnje žitarica zbog štete od tajfuna prošle godine“, rekao je Kim tokom sastanka centralnog komiteta Radničke stranke Koreje.

Pandemija je pogoršala i prehrambenu krizu u Severnoj Koreji, jer je granica s Kinom, koja joj je glavni trgovinski partner, zatvorena kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Kim je članovima partije navodno rekao da će produžiti ograničenja zaključavanja zbog „produžene prirode“ pandemije.

Severnokorejsko rukovodstvo ranije je tvrdilo da zemlja nije imala nijedan slučaj virusa korona, ali stručnjaci kažu da je to verovatno netačno.

Ova azijska država ima lošu medicinsku infrastrukturu, vlada nestašica lekova, a analitičari kažu da bi joj izbijanje epidemije nanelo strahovitu štetu.

Tokom ogromne vojne parade u Pjongjangu prošle godine, Kim se izvinio severnokorejskom narodu što se nije adekvatno bavio nacionalnim izazovima poput pandemije.

Ekonomija u Severnoj Koreji se oporavlja u odnosu na prošlu godinu, ali trpi pod sankcijama koje su joj SAD i UN uvele zbog kontroverznih nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.