– Najmanje 28 ljudi je stradalo, aviše od 60 povređeno u eksploziji koja je sinoć potresla prestonicu Turske Ankaru, preneli su svetski mediji pozivajući se na izjave turskih zvaničnika. Bomba koja je eksplodirala bila je podmetnutauautomobil i aktivirana je u trenutku prolaska kombija sa vojnim osobljem. Guverner Ankare Mehmet Kiličer potvrdio je da je vojska bila meta napada, dok je zamenik premijera Turske Bekir Bozdag konstatovao da se radi o „činu terorizma“.

Eksplozija se dogodila u aministrativnom centrugrada, nedaleko od parlamenta, zgrade vlade i sedišta turske vojske. Kako su javili britanski mediji, snažne detonacije odjeknule su širom Ankare, a video se i gust oblak dima, zbog čega su građani u panici izašli iz kuća. Agencija Rojters prenela je tvrdnju neimenovanog izvora iz bezbednosnih krugova da „postoje znaci da suteroristički napad izveli pobunjenici izRadničke partije Kurdistana“, ali takvi navodi sinoć nisu potvrđeni.

Istovremeno, pojavile su spekulacije da je za eksploziju kriva Islamska država.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je zbog bombaškog napada put u Brisel, gde je danas trebalo da bude održan mini-samit posvećen migrantskoj krizi. On je izjavio da je pokrenuta istraga o eksploziji. Predsednik države Redžep Tajip Erdogan saopštio je sinoć da će Turska „nastaviti sve odlučniju borbu protiv piona koji izvode ovakve napade, za koje ne postoje moralne ili ljudske granice, kao i protiv snaga koje stoje iza njih“.Nastavak bombardovanja u Siriji

Erdogan je izjavio ranijejuče da njegova država nema nameru da prestane da bombarduje položaje Kurda unutar Sirije. Zvanična Ankara smatra da su snage sirijskih Kurda teroristi jer su povezani sa pobunjenicima iz Radničke partije Kurdistana. Turska vojska započela je granatiranje položaja sirijskih Kurda prošlog vikenda, čemu se protive SAD i druge zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari