Foto:epa_ SERGEI_CHIRIKOV

Ministar inostranih poslova ostaće Sergej Lavrov, a Sergej Šojgu Ministarstvo odbrane, preneo je Sputnik.

Prvi zamenik premijera biće Anton Siluanov, koji će ujedno predvoditi i Ministarstvo finansija, što predstavlja novinu budući da će u novom sastavu Vlade od sada biti i funkcija prvog vicepremijera.

Bitna izmena je da bivši vicepremijer zadužen za odbrambenu industriju Dmitrij Rogozin više nije u sastavu Vlade, već je na njegovo mesto postavljen bivši zamenik ministra odbrane Jurij Borisov.

Ostali vice premijeri biće Tatjana Aleksejevna, Jutij Trutnjev, Olga Golodec, Vitalij Mutko, Dmitrij Kozak, Aleksej Gordejev, Maksim Akimov i Konstantin Čujčenko, što znači da će u novom sastavu Vlade biti ukupno devet vicepremijera, što je za jedan manje nego u prošlom sazivu.

Pored toga, na čelu Ministarstva za vanredne situacije biće Jevgenije Ziničev umesto Vladimira Pučkova, dok će Ministarstvo poljoprivrede predvoditi Dmitrij Patrušev umesto Aleksandra Tkačova.

Funkcije su zadržali Aleksandar Novak na čelu Ministarstva energetike, Maksim Topilin koji će i dalje predvoditi Ministarstvo rada, Maksim Oreškin na mestu ministra za ekonomski razvoj, Pavel Kolobkov će ostati u Ministarstvu sporta i ministar obrazovanja ostaće Mihail Kotjukov.

Pored Rogozina, Pučkova i Tkačova, funkcije su izgubili i Mihail Menj, bivši ministar izgradnje, Nikolaj Nikiforov, bivši šef Ministarstva komunikacija, Vladimir Pučkov, koji je predvodio Ministarstvo za vanredne situacije, Sergej Donskoj – Ministarstvo za prirodnu sredinu, Mihail Abizov, ministar transparentnosti i vicepremijeri Igor Šuvalov i Arkadij Dvorkovič.