Lavrov: Kvalitet rusko-kineskih odnosa sve bolji 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Odnosi Rusije i Kine „ne poznaju granice“ i većeg su kvaliteta od tradicionalnih vojnih saveza izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Agencija TASS je prenela da je Lavrov izjavio je da su ti odnosi sada najbolji u istoriji i da ne postoje „tabu teme“.

„Naš zajednički interes je pre svega mogućnost da se razvijamo na osnovu naših nacionalnih planova u okviru postojećih normi međunarodne trgovine, odnosno pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), a u okviru samog sistema koji je Zapad stvorio“, rekao je Lavrov.

On je rekao da je Rusiji bilo potrebno 17 godina da se pridruži STO, da je po ulasku u tu organizaciju država prihvatila njihova pravila koja su „generalno bila pravila fer konkurencije“, ali da je to sada „sve upropašćeno“.

„Rad Tela za rešavanje sporova blokiran je u STO upravo zato što Kina pobeđuje Ameriku na njenom terenu i po njenim pravilima, i ima sve razloge da traži kompenzaciju, koju će joj svakako dodeliti Telo za rešavanje sporova STO, ukoliko SAD dozvole njegov rad“, smatra šef ruske diplomatije.

Lavrov je objasnio da SAD zauzimaju „čisto birokratski i, u najgorem smislu te reči, sovjetski partijski pristup“ jer blokiraju imenovanje novih članova tog tela na upražnjena mesta, te nema kvoruma.

„Upravo zato što će Kina dobiti sve ove sporove sa SAD, oni su započeli reformu STO javno saopštavajući da bi ona trebalo da bude zasnovana na interesima SAD i Evropske unije. Ostalima će samo biti rečeno gde pripadaju i kako da se ponašaju“, smatra on.
Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.