Lavrov: Sporazum o žitaricama opet na snazi isti dan čim se ispune ruski uslovi 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija će se vratiti u sporazum o žitaricama „istog dana“ kada uslovi Moskve za izvoz njenih žitarica i đubriva na globalno tržište budu ispunjeni, rekao je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija se povukla iz sporazuma u julu, godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, uz prigovore da se njen izvoz hrane i đubriva suočavao sa preprekama, te da je nedovoljna količina ukrajinskih žitarica išla u zemlje kojima su potrebne, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Kada sve potrebno bude učinjeno na uklanjanju prepreka za izvoz naših žitarica i đubriva, istog dana ćemo se vratiti kolektivnoj implementaciji ukrajinskog dela ‘Crnomorske inicijative'“, kazao je Lavrov u Nju Delhiju posle samita G20.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe u obraćanju danas u Nju Delhiju posle skupa pozvao je da se ne „marginalizuje“ Rusia u pregovorima o ponovnom pokretanju sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, prenela je agencija Frans pres.

„Nijedan proces koji bi marginalizovao Rusiju u inicijativi oko žitarica u Crnom moru neće biti održiv“, rekao je Erdogan i najavio da će uskoro organizovati sastanak na tu temu sa predstavnicima Rusije, Ukrajine i UN, ne precizirajući datum ni mesto.

Turski lider je novinarima rekao da je Rusija voljna da šalje besplatne žitarice siromašnim zemljama, čemu je Turska naklonjena, i dodao da situacija za obnavljanje sporazuma nije beznadežna, prenosi RSE.

On je takođe razgovarao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama samita G20 o obnavljanju sporazuma, rekla su dva izvora koja poznaju situaciju, ne dajući dodatne detalje.

U završnoj deklaraciji G20 u subotu poziva se na „punu, blagovremenu i efikasnu implementaciju da se obezbijedi hitna i neograničena isporuka žitarica, hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine da bi se zadovoljila potražnja u zemljama u razvoju“.

Snabdevanje se suočilo sa opstrukcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. UN, Turska i ovogodišnji predsedavajući grupe G7, Japan, pokušavaju da ožive sporazum i da se izvoz žitarica nastavi.

Ukrajina je suprotstavljena ideji olakšavanja sankcija Rusiji da bi se oživeo sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari