Lavrov u razgovoru sa Blinkenom: Rusija će u Ukrajini ostvariti sve ciljeve i zadatke 1EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, da će Rusija u Ukrajini ostvariti sve ciljeve i zadatke, a obavestio ga je i o detaljima istanbulskog sporazuma o transportu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i o ruskom izvozu hrane i veštačkog đubriva.

„U tom kontekstu, pažnja državnog sekretara skrenuta je na činjenicu da tekuće napumpavanje Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona američkim i NATO naoružanjem, koje se široko koristi protiv civilnog stanovništva, samo produžava agoniju režima u Kijevu, produžavajući sukob i umnožavajući žrtve“.

Lavrov je istakao da Oružane snage Rusije „striktno poštuju norme međunarodnog prava“ i da je „na oslobođenim teritorijama uspostavljen sistemski rad“ na povratku u civilni život.

Ruski i američki zvaničnik su detaljno razmotrili situaciju u oblasti obezbeđenja globalne prehrambene bezbednosti.

„Blinken je obavešten o detaljima ‘paket sporazuma’, potpisanog 22. jula ove godine u Istanbulu, o transportu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i o ruskom izvozu hrane i đubriva. Lavrov je naglasio da je situacija komplikovana američkim sankcijama i da još nisu realizovana obećanja SAD da će obezbediti odgovarajuća izuzeća za isporuku ruske hrane“.

Lavrov je ukazao i na neprihvatljivost upotrebe tog problema od strane „kolektivnog Zapada“ zbog njkegovih geopolitičkih interesa.

Ministarstvo je saopštilo da je obavljena razmena mišljenja i o problemima u bilateralnim odnosima, „kojima je preko potrebna normalizacija“.

Kad je reč o mogućoj razmeni zatvorenih državljana Rusije i Sjedinjenih Država, ruska strana je „snažno predložila“ vraćanje dijalogu u režimu „tihe diplomatije“, bez nametanja i spekulacija u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.