Lažna tvrdnja na društvenim mrežama da Izraelci imaju 'kućni lek' za Kovid 19 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk pojavila se lažna tvrdnja da su Izraelci napravili „kućni lek od praška za pecivo i limuna“ koji „sprečava smrt od korona virusa“.

Kako se navodi, taj „lek“ može „momentano da ubije“ i „u potpunosti eliminiše virus iz tela“ i da zahvaljujući tome „u Izraelu niko nije umro od bolesti Kovid-19“ – što je laž.

Preporučuje se da se mešavina pije kao topao čaj „u 17 sati“ i dodaje da je „Izraelci piju svake noći pre spavanja“.

Objašnjenje navodnog leka je da „alkalizuje imuni sistem jer kada noć pada, sistem postaje acidan i odbrana se smanjuje“, i da je „dokazano da taj lek ubija virus“.

To su demantovali lekari i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je objavila da „nema leka koji je pokazao da sprečava ili leči bolest“ i da preporučuje da se ljudi ne leče sami.

Uz to se nekoliko zdravstvenih zvaničnika obratilo Frans presu tvrdeći da nema dokaza da „lek“ s društvenih mreža, kućne izdae, može imati bilo kakvog efekta: „Nema dokaza da bilo koji derivat od soka limuna može da spreči infekciju Kovid-19“, rekao je Kristijan Paredes profesor kliničke farmacije na Katoličkom univerzitetu u Čileu.

Drugi, Olosmira Korea iz Odeljenja za farmaceutsku nauku i tehnologiju istog univerziteta, tvrdi da mešavina ne bi trebalo da je opasna, ali slaže se da „nema efekta na bolest Kovid-19“.

Na društvenim mrežema se tvrdilo da zahvaljući tom „leku“ stižu „informacije iz Izraela da taj virus ne izaziva smrt“ što je potpuna neistina.

U vreme kada je Frans pres to objavio, u Izraelu je zabeleženo 308 smrtnih slučajeva pripisanih zarazi korona virusom, a preko 21.700 ukupno zaraženih od početka zaraze.

S druge strane, izraelski naučnici i medicinski timovi napredovali su u istraživanju korona virusa: Istraživači s Univerziteta Ber Ilan su napravili velike korake ka razvijanju vakcine, a istražitelji iz Medicinskog centra Hadasa otkrili jedan od razloga fatalnih simptoma korona virusa – ugruške krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.