Lenta.ru: Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Osim toga, dodaje, ovo je stvar i same Rusije.

Lenta.ru: Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji? 2
Foto: snapshot lenta.ru

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira lenta.ru Bocan Harčenka. 

Ambasador je naglasio da je Srbija prijateljska država te da Beograd „fundamentalno odbija anti-ruske sankcije“.

Istovremeno, Harčenko je uputio i na političku komponentu u sporazumu o snadbevanju gasa po najpovoljnj ceni te da Rusija obezbeđuje energetsku stabilnost Srbije. Države, dodao je, nastavljaju i „vojno-tehničku saradnju usled čega se stvaraju povoljni uslovi za kvalitet onoga što se isporučuje“.

Vojni ekspert Julin navodi da nije baš jasno kakve će koristi imati stvaranje vojne baze u Srbiji.

“Činjenica je da se baze nalaze u blizini zona mogućih neprijateljstava. Ali u Srbiji će, teritorijalno, biti potpuno odsečena od Rusije i sa svih strana okružena zemljama EU, a delom i državama NATO. Nije jasno kako je u ovom slučaju moguće koncentrisati snage i obezbediti bazu”, ističe Julin.

Jedini mogući cilj njenog stvaranja, za ovog ruskog vojnog eksperta, jeste  “izviđačka misija i nadzor okolnog prostora” tačnije prikupljanje obaveštajnih podataka.

Dodaje  i da bi “Evropska unija mogla da počne da doživljava Srbiju kao verovatan izvor pretnje u slučaju sukoba”, što bi za Beograd imalo ne baš prijatne posledice.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vuli, podseća ruski portal, saopštio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i ne želi da se meša u sukobe Rusije i Zapada te da posebno ne želi da postane “pešadija NATO pakta“.

“Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite: ‘Izvinite, Srbija je celovita, pogrešili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku decu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške.’

A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pešadija NATO pakta, da uđe u sukob sa Rusijom”, rekao je Vulin početkom jula poručujući da ulazak u rat nije opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.