Letonija usvojila dugo očekivani zakon o restituciji imovine žrtava holokausta 1Holokaust, ilustracija Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Letonski parlament usvojio je danas zakon o restituciji zbog holokausta koji uključuje kompenzaciju za oduzetu jevrejsku imovinu i sredstva za revitalizaciju jevrejske zajednice baltičke nacije, koja je skoro potpuno zbrisana tokom Drugog svetskog rata.

Arkadij Suharenko, predsednik Letonskog saveta jevrejskih zajednica, pohvalio je „taj istorijski korak“ letonskog parlamenta.

„Završetak ovog procesa pokazuje da ni 77 godina nakon okončanja holokausta nije kasno za pravdu“, rekao je on.

Dugi pregovori Svetske jevrejske organizaciju za restituciju (VJRO), predstavnika jevrejske zajednice u Letoniji i vlade počeli su 2005. godine. Sjedinjene Američke Države i Izrael su takodje bili uključeni u pregovore.

Zakonom je predvidjeno 40 miliona evra  tokom 10 godina za revitalizaciju 9.500 jevrejskih zajednica u Letoniji, pružanje socijalne i materijalne pomoći preživelima holokausta i finansiranje jevrejskih škola, restauracije zgrada i kulturnih projekata.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je na Tviteru usvajanje zakona navodeći da to pokazuje istinsku posvećenost rešavanju problema kradje imovine u periodu holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.