LGBTFoto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Iako je inicijalno proklamovano da će zastava duginih boja biti dozvoljena tokom Mundijala u Kataru, od zvaničnika se sada može čuti da će te zastave možda biti oduzimane.

Abdulaziz Abdula An Ansari, zadužen za bezbednost učesnika i posetilaca Svetskog prvenstva, insistira da je svaki pripadnik LGBTQ zajednice dobrodošao u Katar.

Međutim, problem može da predstavlja javno pokazivanje simbola ove zajednice.

„Ako navijač razvije zastavu i ja mu je oduzmem, to ne radim zato što to želim ili jer mi je namera da ga uvredim. Naprotiv, ja želim da ga zaštitim. Bojim se da bi neko mogao da ga napadne“, rekao je Al Ansari.

„Ukoliko želi da protestuje, da promoviše prava ove grupe ljudi, neka to radi u društvu gde će to biti prihvatljivo. Neka gleda utakmicu, to je dobro. Ali nema potrebe da dolazi i da vređa čitavo društvo zbog toga. Uzmite sobu zajedno, spavajte zajedno…to je nešto što se nas ne tiče. Ovde smo da organizujemo turnir. Hajde da ne idemo preko toga“, dodao je Al Ansari.

On je zaključio da je u ovom slučaju njegova i namera ostalih organizatora da se poštuje stav većine naspram manjine.

Svetsko prvenstvo održaće se od 21. novembra do 18. decembra u Kataru.

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće protiv reprezentacija Brazila, Švajcarske i Kameruna u grupi G na Mundijalu u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.