Lindner: G7 će finansijski pomoći Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Zemlje G7 će verovatno ispuniti kratkoročne potrebe Ukrajine za finansiranjem, koje su procenjene na 15 milijardi dolara, rečeno je na današnjem sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka čiji je domaćin Nemačka.

“Osećamo se odgovornim za sposobnost ukrajinske države i njenog naroda da se brane“, rekao je nemački minister finansija Kristijan Lindner, prenosi Politico.

“Vidimo dvocifrenu brojku milijardu evra koja je potrebna u doglednoj budućnosti, narednih meseci, i prilično sam optimista da ćemo moći na ovom sastanku G7 da prikupimo sredstva koja će Ukrajini omogućiti da se odbrani od narednih meseci”.

Ukrajina ne brani samo svoju nezavisnost već i zapadne vrednosti, rekao je Lindner.

Shodno tome, zvaničnici iz SAD, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke, Italije i Japana će razgovarati o “šta treba da se uradi u ovom istorijskom trenutku kako bi se osiguralo da ukrajinska država može da nastavi da funkcioniše“.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal obratiće se skupu G7 putem video snimka, dodao je Lindner.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je Ukrajini potrebno pet milijardi dolara mesečno za isplatu plata, penzija i generalno održavanje ekonomije na površini, ili 15 milijardi dolara tokom tri meseca. EU će doprineti devet milijardi evra tom ukupnom iznosu, objavila je Evropska Komisija u sredu, sa novcem prikupljenim izdavanjem duga po osnovu garancija koje su dale zemlje EU.

Druge članice G7, poput SAD, već su obećale podršku, a Vašington je pozvao druge da se uključe.

“Iskreno molim sve naše partnere da nam se pridruže u povećanju svoje finansijske podrške Ukrajini“, rekla je ranije ove nedelje američka sekretarka finansija Dženet Jelen.

Lindner je takođe izrazio uverenje da ruski predsednik Vladimir Putin neće ostvariti svoje ciljeve. Umesto toga, ruski lider je proizveo gotovo neviđenu “međunarodnu saradnju i spremnost za globalno partnerstvo… i to daje razloga za optimizam da možemo zajedno da se nosimo sa drugim izazovima…“, dodao je Lindner.

Ostala pitanja kojima će se baviti ministri uključuju klimatske promene, digitalnu transformaciju i ekonomsku stabilizaciju. Pored toga, “razgovaraćemo o nekom zajedničkom okviru za tretman duga“, rekao je Lindner.

“Situacija u državama sa niskim prihodima predstavlja rizik za globalnu sigurnost hrane i stabilnost međunarodnog finansijskog sistema“, dodao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.