Sarajevo; Foto: EPA / FEHIM DEMIR

Platforma Numbeo analizirala je svetske gradove na osnovu brojnih faktora koji se odnose na stanje kriminaliteta, rasta krminala, bezbednosti na ulicama, straha od pljački, pretnji, maltretiranja, rasne, etničke i verske netolerancije i opasnosti od krađe, prenosi klix.ba.

Na osnovu ove analize napravljena je lista deset najopasnijih gradova evropskog kontinenta na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija. Na desetom mestu nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine za koji se navodi da ima umerenu stopu kriminaliteta. Kako dodaju, to ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih kraрa, pucnjava i imovinskih krivičnih dela koji su prema izveštaju OSAC iz 2015. godine itekako prisutni u Sarajevu.

Posebna pažnja skreće se na džeparoše kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u delovima oko turista i javnog prevoza. U analizi se ističe da u Sarajevu cveta organizovani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

Odmah iza Sarajeva nalaze se Glazgov (Škotska), Roterdam (Holandija), Koventri (Engleska), Lile (Francuska), Marsej (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Ubedljivo najopasniji grad je Rostov na Donu koji se nalazi u južnoj Rusiji. Reč je o najvećem gradu u južnoj Rusiji koji je ujedno i administrativni centar Rostovske oblasti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Rostova 2015. Godine saopštilo je da je u periodu od aprila do juna u ovom gradu pojačan stepen kriminala za 21,3 odsto. Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posledicama rata nakon odcepljenja Donbasa u Ukrajini.