Maduro upozorio da neće oklevati da kazni izdajnike 1Foto: EPA-EFE/Jhonn Zerpa / Miraflores' Press Office

„Neću imati nikakvih oklevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč“, rekao je venecuelanski predsednik pred više hiljada pristalica u govoru pred predsedničkom palatom Miraflores u sredu, povodom Praznika rada.

U utorak u zoru opozicioni vođa Gvaido, koga oko 50 zemalja priznaje kao prelaznog predsednika, pojavio se na video snimku okružen vojnicima za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Uz njega je bio i istaknuti opozicionar Leopold Lopes, koga su iz kućnog pritvora oslobodili vojnici koji podržavaju Gvaida.

Gvaidov poziv na vojnu pobunu izazvao je velike demonstracije podrške, posebno u Karakasu gde je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbednosti.

Međutim u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj.

U trenutku kada je pobuna izgubila snagu opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u ambasadi Španije dok je 27 venecuelanskih vojnika zatražilo azil od brazilske misije u Karakasu.

Maduro je takodje rekao da je takozvani državni udar iz Bele kuće organizovao Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

„Narednih dana pokazaću ko je kovao zaveru i daću dokaze da su to radili da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao“, rekao je Maduro.

Maduro je dodao da „ni meci ni puške neće omogućiti da predsednik marioneta vlada iz predsedničke palate Miraflores“ u Karakasu.

Gvaidove pristalice su ponovo juče demonstrirale širom Venecule.