Pokušaj puča u Venecueli, povređeno više od 70 osoba (VIDEO, FOTO) 1Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

Kako je rekla, 43 osobe povređene su od gumenih metaka, dvoje ima rane od pravih metaka, 21 osoba ima traumatske povrede, a troje respiratorne tegobe. Jedna osoba se onesvestila tokom sukoba, a jedna je zadobila povredu ruke.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izašao je na ulice Karakasa s malom grupom dobro naoružanih vojnika i opozicionarom Leopoldom Lopesom, predvodeći ono što je ranije danas nazvao „pobunom“. S druge strane, predsednik Nikolas Maduro pozvao je na opštu mobilizaciju.

Situacija na ulicama Karakasa je haotična a na snimcima se može  videti kako vojna vozila gaze pristalice opozicije.

Upozoravamo da ovaj snimak može biti uznemiravajući.

http://https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=fQQzg2VfJME

Ministar informisanja Venecuele Horhe Rodriges je na Tviteru naveo da je vlada suočena s „pokušajem puča“ koji predvode „izdajnici“ iz redova vojske uz podršku desničarske opozicije.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez izjavio je da je, u slučaju potrebe, vojska spremna da upotrebi oružje.

„Onaj ko nasiljem dođe do predsedničke palate Miraflores biće pobeđen nasiljem. Ukoliko bude trebalo da se upotrebi oružje, mi ćemo ga upotrebiti“, izjavio je Lopez na državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima, oružane snage podržavaju ustav i legitimnu vlast, u vojnim bazama i štabovima je normalna situacija i nije bilo slučajeva neposlušnosti.

Lopez je dodao da vojnici odbijaju pozive na ustanak i obećao da će vojska štititi red i mir u zemlji. „Pseudopolitički lideri koji su se stavili na čelo ovog subverzivnog pokreta iskoristili su vojsku i policiju kako bi stvorili paniku i teror“, istakao je Lopez.

On je na televiziji takođe saopštio da je manja grupa vojnika i policajaca ukrala vozila i oružje, ali ih je vojska koja podržava Madura pronašla u području Altamira. Večeras se oglasio i ministar za naftu Venecuele Manuel Kevedo, koji je rekao da će industrijski objekti u zemlji biti pod zaštitom.

„Predsednik Maduro, kojeg je narod Venecuele demokratski izabrao, i ja rasporedićemo vojne odrede na svim industrijskim objektima kako bismo zaštitili živote radnika i infrastrukturu“, poručio je Kevedo, prenosi Sputnjik.

Okršaji su izbili između snaga bezbednosti vernih Maduru i oko 3.000 demontranata kod vojne baze La Karlota u Karakasu, gde se nalazio opoziciojni vođa Gvaido.

„Nema više povratka nazad“ da se zbaci Nikolas Maduro, napisao je Gvaido na Tviteru. Od zore on je u video snimku iz vojne baze La Karlota objavio preko društvenih mreža da ima podršku grupe „hrabrih vojnika“.

„Danas su hrabri vojnici, hrabre patriote, hrabri ljudi odgovorili na poziv i našli smo se na ulicama Venecuele“, rekao je Gvaido u pratnji manje grupe uniformisanih ljudi.

SAD podržale poziv na puč u Venecueli

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je na Tviteru da je Vašington uz narod Venecuele.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas da američka vlada podržava poziv venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida na pobunu vojske protiv vlade Venecuele.

Pompeo je na Tviteru naveo da SAD „potpuno podržavaju“ Gvaidov poziv na početak „Operacije Sloboda“.

Prema njegovim rečima, SAD stoje uz narod Venecuele „u njegovoj potrazi za slobodom i demokratijom“.

Vlada predsednika Donalda Trampa od januara poziva strane zemlje da priznaju Gvaida za predsednika Venecuele.

Upozorenje Rusiji da sene  meša

Američka administracija pozvala je Rusiju da se ne meša u tekuće događaje u Venecueli, izjavio je večeras pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Mogu da kažem da smo stavili Rusiji do znanja da se sa najvećom ozbiljnošću odnosimo prema akcijama koje je preduzela u Venecueli.

Očekujemo da se Rusi neće mešati u ono što se dešava u Venecueli, naročito sada kada su u pitanju životi civila, rekao je Bolton, prenosi Sputnjik.

Na pitanje novinara da li je moguća američka vojna intervencija u Venecueli, Bolton je ponovio da su sve opcije na stolu.

Naveo je da ono što je danas pokušao da uradi Huan Gvaido ne predstavlja državni udar. Za nas to očigledno nije državni udar, jer SAD priznaju Gvaida kao legitimnog predsednika Venecuele, istakao je Bolton.

Nadamo se da ćemo što pre ostvariti promenu režima u Karakasu, poručio je Bolton, uz ocenu da su današnja dešavanja u Karakasu „prelomni trenutak“. Očigledno je da je ovo veoma ozbiljna situacija koju predsednik Tramp prati iz minuta u minut.

Mi to vidimo kao moguću prekretnicu u naporima venecuelanskog naroda da povrati svoju slobodu, rekao je Bolton.

Erdogan osudio pokušaj državnog udara

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas pokušaj državnog udara venecuelanskog opozicionara Huana Gvaida koji kaže da je okupio vojnike protiv predsednika Nikolasa Madura.

„Kao zemlja koja se borila protiv državnih udara i poznaje negativne posledice koje oni proizvode osuđujemo pokušaj državnog udara u Venecueli“, napisao je Erdogan na Tviteru i dodao da ceo svet treba da poštuje demokratski izbor naroda Venecuele.

Erdogan je siguran saveznik Madura koji je bio prvi strani vođa da mu je izrazio podršku posle neuspelog puča u Turskoj 2016.

Turski predsednik je osudio one koji pokušavaju imenuju „kolonijalnog guvernera“ u Venecueli, misleći na opozicionara Huana Gvaida, koga su SAD i oko pedeset drugih zemalja priznale kao prelaznog predsednika.

„Treba da znaju da je jedini način da se utvrdi kako će se vladati nekom zemljom preko demokratskih izbora. Izbori su presudni u demokratijama“, napisao je Erdogan

Gutereš poziva da se izbegne nasilje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve strane u Venecueli da izbegnu pribegavanje nasilju i da odmah preduzmu mere da se uspostavi mir, rekao je danas portparol šefa svetske organizacije.

Gutereš je takođe pozvao „sve strane da pokažu najveću uzdržanost“, dodao je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

EU je pozvala na nove izbore u Venecueli, a Rusija upozorila SAD da može doći do pogoršanja situacije ukoliko ne presatnu da se mešaju.