Nikola Dimitrov Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Sednici je prisustvovalo 109 poslanika, a sporazum je podržalo 69, dok ih je protiv bilo 40, prenela je Nova Makedonija.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov rekao je da je rok za usvajanje zakona 22. jun i naglasio da je, imajući u vidu evropsku i evroatlantsku perspektivu zemlje, opravdano da se to uradi po hitnom postupku.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU sastaće se 25. i 26. juna, a samit je 28. juna. Ti datumi su ključni za evropsku perspektivu naše zemlje i zavise od ratifikacije sporazuma sa Grčkom, koja otvara mogućnost da građani na referendumu izaberu svoju budućnost, rekao je Dimitrov.

Nakon što je izglasano da je neophodno usvojiti zakon, predsednik parlamenta Talat Džaferi obavezao je Odbor za evropske poslove, kao matično telo, i Zakonodavni odbor da razmotre predloženi predlog.

Poslanici VMRO-DPMNE izjavili su da je sporazum sa Grčkom sraman za državu, a poslanik Dragan Danev rekao je da je on jednostran i da predstavlja državnu kapitulaciju i genocid za makedonski narod.

Prema njegovim rečima, nametanjem novog imena države povređen je Ustav.

Optužio je Džaferija da krši oslovnik Skupštine, zakone i Ustav i najavio da VMRO-DPMNE neće učestvovati u tome. Danev je zatražio pauzu, ali je Džaferi to odbio, nakon čega su poslanici opozicije napustili sednicu.

Kada zakon dobije saglasnost Komiteta za evropske poslove biće vraćen na plenarnu sednici Skupštine, koja bi trebalo da usvoji zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom.

Za vreme trajanja sednice, ispred Skupštine se održavao protest građana koji se suprotstavljaju promeni imena države.