Makron: Ne treba se predati još uvek živom antisemitizmu 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je danas da se udvostruči budnost pred „još živim“ antisemitizmom, tokom obeležavanja 80. godišnjice masovnog hapšenja Jevreja za vreme Drugog svetskog rata.

„Pre osam decenija, Višijska Francuska (koja je sarađivala sa nacistima) je izdala svoju decu isporučivši ih na hiljade njihovim dželatima. Dužnost je Francuske da to prizna i da se ne predaje pred savremenom borbom protiv antisemitizma“, rekao je Makron i pozvao da se „udvostruči budnost“.

Francuska je tokom vikenda obeležila 80. godišnjicu masovnog hapšenja Jevreja koji su okupljani na stadionu Vel d’Iv 16. i 17. jula 1942. godine, da bi bili deportovani u nacističke logore smrti.

To je najveće hapšenje Jevreja u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata. Između 16. i 17. jula 1942. godine, više od 13.000 ljudi, od kojih su gotovo trećinu činila deca, uhapšeno je i prebačeno na stadion Vel d’Iver u Parizu, gde su gotovo bez hrane i vode nekoliko dana bili zatočeni pre nego što deportovani u koncentracione logore u Nemačkoj.

Manje od 100 njih je preživelo i vratilo se u Francusku.

Operacija je sprovedena na zahtev Trećeg rajha, kao deo politike istrebljenja jevrejskog stanovništva u Evropi i u saradnji sa tadašnjom francuskom Višijevskom vladom, koju je predvodio maršal Filip Peten (Philippe Petain).

Francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) prisustvovala je u subotu komemoraciji u Parizu ispred spomenika podignutog u znak sećanja na stradale Jevreje u toj operaciji.

Makron je danas održao govor u Pitivijeu, mestu u centralnoj Francuskoj. Prisustvovao je komemoraciji u nekadašnjoj železničkoj stanici u tom mestu, koja je napuštena od 1969. godine, a odakle je nekoliko konvoja sa Jevrejima deportovano u logor Aušvic.

U blizini železničke stanice, koja je pretvorena u mesto sećanja, nalazio se logor u kojem su bili zatočeni Jevreji. Odatle je od juna do septembra 1942. godine oko 6.000 Jevreja prebačeno u Aušvic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari