MAPA: Teritorije čije je pripajanje Rusiji danas potpisao Putin 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je “svečano” proglasio aneksiju četiri okupirana regiona Ukrajine na raskošnoj ceremoniji u Kremlju.

Četiri ukrajinske teritorije – Herson i Zaporožje na jugu i Donjeck i Lugansk na istoku — stvaraju ključni kopneni koridor između Rusije i poluostrva Krim, koji je Moskva pripojila 2014.

Zajedno, svih pet čine oko 20 odsto teritorije Ukrajine.

MAPA: Teritorije čije je pripajanje Rusiji danas potpisao Putin 2

U međuvremenu, ukrajinske trupe napreduju u istočnoj oblasti Harkova i ponovo zauzimaju teritoriju u Donjecku. Vojni posmatrači kažu da su kijevske snage blizu zauzimanja Lajmana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sazvao je za danas hitan sastanak svog Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je njegov portparol, nakon što je Kremlj objavio vreme ceremonije (15 sati) pripajanja.

Ukrajina je rekla da je jedini odgovarajući odgovor Zapada da se Rusiji nametne još sankcija i da se ukrajinske snage snabdeju sa više oružja kako bi nastavile da vraćaju teritoriju.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres osudio je planove za aneksiju kao „opasnu eskalaciju” kojoj „nema mesta u savremenom svetu”.

Savet bezbednosti UN glasaće danas o rezoluciji kojom se osuđuju referendumi.

Uz pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje, Putin je nedavno najavio mobilizaciju stotina hiljada Rusa za podršku moskovskoj vojsci u Ukrajini, što je izazvalo demonstracije i egzodus muškaraca u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.