lansiranje spejseks raketeFoto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Dva stepena ogromne rakete „Staršip“ visoke 121 metar kompanije „Spejseks“ (SpaceX), najveće i najmoćnije napravljene ikada do sada, uništena su danas ubrzo posle uspešnog poletanja, javila je kompanija Ilona Maska tokom direktnog prenosa drugog probnog leta te rakete.

Kompanija Spejseks je ocenila da to nije neuspeh, da je ostvareno više nego u prvom probnom letu aprila ove godine i da su došli do mnogo podataka koji će im pomoći da poboljšaju naredni let.

Cilj kompanije „Spejseks“ je bio da letelica lansirana s poligona u Boka Čiki u američkoj državi Teksas, dostigne visinu od 240 kilometara i da, pošto napravi gotovo pun krug oko Zemlje, sat i po posle poletanja neoštećena kontrolisano sleti na platformu na Tihom okeanu blizu Havaja.

Današnji let pažljivo je pratila i američka svemirska agencija NASA koja računa na tu letelicu za svoje misije za ponovni odlazak posade na Mesec.

Danas je najpre potisni deo rakete „Super Heavy“ s 33 motora ekspodirao iznad Meksičkog zaliva ubrzo posle odvajanja, a ostatak je, kako je bilo planirano, nastavio let ka svemiru, navela je kompanija, prenosi AFP.

Međutim, kada se nova verzija „Staršipa“ uzdigla na oko 90 kilometara iznad Zemlje posle 10 minuta leta, predstavnik kompanije je objavio da je komandni centar „Spejseksa“ izgubio kontakt s njom te je zato pokrenuta procedura njenog samouništenja i letelica je eksplodirala visoko iznad Zemlje, objavio je Si-En-En (CNN).

Ovo je bio uzastopno drugi neuspešan pokušaj „Spejseksa“ da pošalje „Staršip“ u svemir, dok se u aprilu to desilo već četiri minuta posle poletanja kada je „Staršip“ eksplodirao pre razdvajanja dva stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari