Foto: FoNet

Nema sumnje da će, piše lisr, posle terorističkog napada na božićnom sajmu u Berlinu, nemačka kancelarka Angela Merkel popustiti pred pozivima za strožim zakonima i politikom i da će zatražiti brže obrađivanje tražilaca azila i više deportacija onih koji ne budu prihvaćeni kao izbeglice.

Merkel će, ocenjuje Bild, dozvoliti svojoj stranci da u kampanju uđe sa simboličkim ustupcima, kao što je zabrana burki na ulicama i drugim javnim mestima. To će možda ublažiti delove CDU. Ali, Merkel dobro zna da to neće biti dovoljno ukoliko dođe do novih terorističkih napada u Nemačkoj.

U svakom slučaju, Merkel neće napustiti svoju dužnost. Ostaće na svojoj poziciji, jer smatra kako bi odlazak bio dezertiranje. Ipak, svaka garancija protiv terorističkih napada daleko je od nečega što bi ona, ili iko drugi, mogao jamčiti.

Na kraju bi moglo biti da je napad na božićni sajam u Berlinu cena za nemačku velikodušnost, koja se naveliko hvalila pre 18 meseci. Život sa tom frustrirajućom spoznajom biće ispit za političku budućnost Angele Merkel“, piše Bild.