Merkel: Za bržu borbu protiv klimatskih promena potrebna odgovarajuća većina 1Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da razume nezadovoljstvo mladih zbog spore borbe protiv klimatskih promena, ali je ukazala da je za drugačiji pristup potrebna odgovarajuća politička većina.

Vlada Nemačke je u sredu usvojila ambiciozan plan za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu do 2045. godine, pet godina pre nego što je bilo planirano. Taj potez je usledio nakon što je sud krajem aprila, odlučujući po tužbama građana, presudio da vlada mora da postavi jasne ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova posle 2030. godine.

„Razumem, i naravno da sam malo i tužna zbog toga, što mladi ljudi pitaju da li su morali da idu na sud da bi im oni iz vlade dali ono što im pripada“, rekla je Merkel na onlajn panelu u organizaciji katoličkih i protestantskih grupa.

Navela je da je „jedna od sjajnih prednosti demokratije“ to što vlada „mora da se drži toga (presude) i načini sledeći korak“.

„Ali, potrebno je i da postoje većine koje rade ispravnu stvar, i zato moramo da radimo na stvaranju tih većina“, dodala je Merkel.

Aktivistkinja ekološke grupe Petkom za budućnost Luiza Nojbauer rekla je na istom skupu da je „veoma teško ograničavati zaštitu klime tvrdnjom da živimo u demokratiji jer to implicira da demokratija stoji na putu“.

„Očigledno je da više klimatske krize neće doneti ništa dobro našim demokratijama“, kazala je Nojbauer.

Borbu protiv klimatskih promena kao prioritet su postavile sve ključne stranke koje će 26. septembra učestvovati na parlamentarnim izborima u Nemačkoj.

Očekuje se da će konzervativna koalicija Angele Merkel, koja se neće kandidovati za peti mandat posle 16 godina na čelu vlade, biti u neizvesnoj trci za prvo mesto sa ekološkom strankom Zeleni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.