Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Nemačka kancelarka sutra će zvanično podneti ostavku na mesto liderke partije CDU i zvanično potvrditi da neće da se ponovo kandiduje za kancelarku, po isteku aktuelnog mandata 2021. BBC navodi čuvenu nemačku izreku da sve ima svoj kraj samo kobasica ima dva. Građani su podeljenog mišljenja, dobar deo njih žali zbog odlaska Merkelove. „Bila je loše sreće kada je reč o izbegličkoj politici, ali za mene je bila dobar kancelar“, kaže jedna stanovnica Berlina, prenosi BBC. Pojedini smatraju da je na funkciji isuviše dugo, te da bi bilo bolje da u državi postoji ograničenje na dva mandata kao što je slučaj u Americi.

Trka oko naslednika Merkelove na mesto lidera CDU naročito je zanimljiva imajući u vidu činjenicu da bi osoba koju izaberu za vođu partije mogla da bude viđena na funkciji narednog nemačkog kancelara. „Za razliku od Britanije, gde partijski lider automatski ne postaje i kandidat za premijera, ali tradicionalno u Nemačkoj uvek je dobro za kancelara da bude i predsednik ili predsednica partije“, smatra Jan Tehau iz nemačkog Maršalovog fonda. Kako navodi, odluka Merkelove da podnese ostavku na mesto lidera CDU, ali da ostane na mestu kancelarke do kraja dovela je „do trenja u sistemu“.

„Trenutak kada objavite ostavku na mesto partijskog lidera je onaj kada svi očekuju da čuju i da podnesite ostavku na mesto kancelara“. Dok se Nemci užurbano pripremaju za obeležavanje Božića, troje kandidata obilazili su zemlju pred današnju partijsku konferenciju kada će samo 1.001 delegat imati šansu da glasa.

Među potencijalnim naslednicima Merkelove na mestu šefa CDU su Anegret Kramp-Karenbauer, poznata kao AKK, inače izbor Merkelove. Ova 56-godišnja bivša premijerka nemačke savezne države Sarland imenovana je za generalnog sekretara CDU početkom godine i jedna je od favorita partije, pokazuju istraživanja. Vrlo je popularna u Sarlandu i Berlinu, krasi je, ističu, nepretenciozan stil, reputacija staloženog analitičara, oštroumne političarke. NJena najveća snaga ujedno je i njena najveća slabost, navode. Ona je lojalista Merkelove i doživljavaju je kao nekog ko će u najvećoj meri replicirati stil i politiku kancelarke.

Fridrih Merc, bivši visoki zvaničnik partije, milijarder, biznismen bio je uticajni igrač u CDU početkom 2000, ali je napustio politiku zbog nesaglasja sa tadašnjim kancelarom Gerhardom Šrederom. Od tada, ovaj 63-godišnji pravnik, koji ima jake veze sa Amerikom, izgradio je karijeru u privatnom sektoru i radi za američku kompaniju Blekrok. Priklanja se konzervativnijem i poslovno orijentisanim krugovima partije i ima zvaničnu podršku bivšeg ministra finansija Volfganga Šojblea.

Jens Špan, mladi i energični ministar zdravlja u vladi Merkelove ima najmanje verovatnoće da pobedi. Sa svojih 38 godina najmlađi je od kandidata za lidera CDU. Ovog bivšeg bankara svojevremeno je Šojble opisao kao „jednu od velikih nada budućnosti partije“. Špan je konzervativac, katolik i gej, i za mnoge je podeljena ličnost. A puno toga zavisi od toga ko je kakva osoba i kako ga drugi vide, navode poznavaoci prilika, ukazujući da politička sezona u Nemačkoj tek počinje.