Foto: EPA-EFE/MELANIE DUCHENE

Oni tvrde da se zbog unutrašnjeg hlađenja u poslednjih nekoliko stotina miliona godina ovo nebesko telo smanjilo za 50 metara te da je još uvek tektonski aktivno, piše portal Stuff, prenosi Hina

Postupno se ‘skupljajući’ Mesec postaje naboran.

Naučnici su to uporedili sa ‘skupljanjem’ bobice grožđa koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu. Ali za razliku od fleksibilne kožice grožđa Mesečeva površinska kora je krhka pa se pri skupljanju raspada.

Potresi duž rascepa

Do ovih pojava dolazi kad se kora pomiče i gura jedan deo iznad drugog. Pritom se formiraju neobične stene koje se mogu videti na površini. Visoke su i duge kilometrima.

Stene koje su se ranije rasule ostavile su trag po celoj površini, a novi podaci NASA-ine misije ukazuju na to da se i danas duž tih rascepa događaju potresi.

Nova istraživanja omogućili su algoritmi kojima su obrađeni seizmički podaci iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoleća, što je pridonelo rasvetljavanju tektonske aktivnosti na Mesecu i njihovom boljem razumijevanju.

Od ranije se zna da se na Mesecu događaju četiri vrste potresa – prva tri tipa se odnose na duboke potrese koje uzrokuju sudari meteorita ili toplinski potresi uzrokovani Sunčevom toplinom, ali oni su relativno slabi. Četvrta vrsta takozvanih ‘plitkih’ potresa je snažnija i može dosegnuti jačinu do 5,5 stepeni po Richteru te trajati i do 10 minuta.

Nastavlja se i danas

„Analizom smo zaključili da je ovakva aktivnost još uvek prisutna te da verojatno izaziva potrese i danas kad se Mesec i dalje postupno hladi i smanjuje“, potvrđuje Thomas Watters, viši naučnik Centra za Zemlju i planetarne studije koji deluje pri washingtonskom Smithsonianu. Dodaje da su „neki potresi prilično jaki te da mere i do 5,5 stepeni po Rihteru“.

Naučnici su dobijene podatke uporedili sa slikama što ih je 2010. godine napravio NASA-in lunarni orbiter.

Instrumenti koje su astronauti Apolla 11 ostavili na Mesecu od 1969. do 1977. evidentirali su 28 različitih potresa. Naučnici su ustanovili da je najmanje osam potresa posledica pomicanja ploča ispod površine Meseca, a ne udara asteroida.

Tvrde da se potresi i skupljanje ovog nebeskog tela nastavljaju i danas, a fotografije kamenja i klizišta na površini upućuju na nedavne tektonske aktivnosti.

Iz NASA-e kažu da se potresi događaju u trenutku kad je Mesec na najudaljenijoj tački od Zemlje jer Zemljina gravitacija oštećuje njegovu koru.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Povezani tekstovi