Mesić: Blajburg je izmišljotina 1Stjepan Mesić Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Povodom najave da će u Sarajevu 16. maja biti održana misa za poginule u Blajburgu, poslednji predsednik Predsedništva Jugoslavije i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je iznenađen da se te mise održavaju, jer u Blajburgu nije bilo nikakvih žrtava.

„Blajburg je jedna izmišljotina, u Blajburgu je kapitulirala kvislinšta vojska, a 10-15 dana pre Blajburga kapitulirao je Treći rajh“, rekao je Mesić za Radio Sarajevo.

Dodao je da Katoličkoj crkvi konačno moraju da se kažu neke važne činjenice i upitao kome se to održava pomen.

„Neka objave fotografije ko je ubijen tamo“, kazao je Mesić, podsećajući da su svi civili pušteni da se vrate svojim kućama. Prema njegovim rečima, pojedinci iz Crkve ne mogu da prežale što je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska.

On je ocenio da je odučeno da se održi misa u Sarajevu zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije. „Tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba ko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti“, poručio je Mesić. Dodao je da je za često reakriviranje priče o Blajburgu kriva, pre svega, aktuelna hrvatska vlast koja na toj „nostalgiji za zločinačkim režimom skuplja poene za izbore“.

„Međutim, time se kompromituju u celom svetu, jer je u Drugom svetskom ratu pobedio antifašizam. Ne samo u Evropi, već u celom svetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno ne razumeju, oni žive u izgubljenom svetu, a u tome prednjači Katolička crkva“, rekao je Mesić. Prema njegovim rečima, svi koji žale za vremenom NDH ne shvataju suštinu tog sistema, čiji je cilj bio uništenje čitavih naroda. „Jevreje je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogastvo, Rome zato da smetaju, a Sloveni je trebalo da budu robovi koji rade za nadljude. To ovi naši nostalgičari ne razumeju. Da je pobedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom“, kazao je Mesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.